School is best wel ‘cool’

‘School’s cool’. Daar heeft Karim Paddist (14 jaar) zich bij aangesloten. Letterlijk en figuurlijk. Letterlijk omdat hij deelneemt aan het project School’s cool Zwolle. En figuurlijk omdat hij nu met plezier zijn cijferlijsten laat zien én grip heeft op zijn huiswerk.

“Ik kan me herinneren hoe de overgang naar de middelbare school voor mij was. In plaats van de oudste, was ik ineens de jongste op school. Alles was anders”, vertelt Daniël Oostenbrink. Nu, 21 jaar later, is Daniël op vrijwillige basis als mentor actief bij School’s cool Zwolle van Travers Welzijn. Hij helpt Karim Paddist (14 jaar) wekelijks met het plannen en maken van zijn huiswerk. “Ik vind het leuk om jonge mensen te helpen.”
Die hulp is welkom, vertelt Karim enthousiast. “Op de mavo komen er allemaal nieuwe dingen voorbij. Huiswerk inplannen in mijn agenda bijvoorbeeld. Wat ik in het begin moeilijk vond, was om duidelijk op te schrijven welk huiswerk ik voor welk vak had. Ik had zo veel verschillende vakken.”
Als Daniël Karim thuis bezoekt, is het niet alleen leren geblazen. De twee doen ook leuke dingen. “Zoals naar de bioscoop gaan of”, vertelt Karim lachend, “kletsen over meisjes”. Het plezier spat ervan af. De klik is wederzijds, want ook Daniël komt graag bij de familie over de vloer. “Ik voel me thuis, alsof ik bij familie ben. Ik mag altijd mee-eten en dat is geen straf met die heerlijke Marokkaanse gerechten van de moeder van Karim.”
Zij is blij dat ze Daniël op deze manier kan bedanken voor zijn inspanningen. “Ik zou mijn zoon zelf wel willen helpen met school, maar ik heb niet in Nederland gestudeerd. Daniël gaat ook mee naar ouderavonden. Dat is prettig, want Karim is mijn oudste kind en dus ook de eerste die op de middelbare school zit. En voor Daniël als mentor is het ook belangrijk dat hij van de leraren hoort hoe het op school gaat. Wat ik ook prettig vindt, is dat Daniël nooit tegen Karim zegt ‘je moet’. Hij maakt er wat leuks van.”
Het resultaat mag er wezen. Karim krikte zijn wiskundecijfer 4 punten op. “En inmiddels heeft hij zijn cijfer voor Frans op eigen kracht verbeterd. Karim is ontzettend gegroeid qua zelfstandigheid en motivatie”, zegt Daniël. “Als ik de hulp van Daniël niet had gehad”, zegt Karim, “was mijn eerste jaar op de middelbare school niet zo makkelijk verlopen.”
Het broertje van Karim voegt nog toe: “ik zit nu in groep 8 en hoop dat ik net zo’n mentor als Daniël kan krijgen.”

Meer info
Zit je in groep 8 van de basisschool en heb je een steuntje in de rug nodig bij de overgang naar de middelbare school? Of ben je een volwassene die het leuk lijkt om een scholier te coachen bij het leren? E-mail naar Zeynep Erkoç of bel (038) 465 92 22.