Vivianne (27) en Wendy (24) Kooistra, zussen en beiden werkzaam op wijkboerderij De Eemhoeve

Vivianne: ‘ik ben hier via Frion terechtgekomen toen ik een plek zocht voor dagbesteding. Ik hou van dieren en vind het leuk om met ze bezig te zijn. Hier kan ik lekker buiten werken. Ik hou de boel netjes en leidt bezoekers rond.’
Wendy: ‘ik kom hier via Klus in de wijk en wilde hier graag werken, omdat ik hier kan werken én ontspannen tegelijk. Ik heb veel aan mijn hoofd en hier is daar begrip voor. Ik kan hier mensen ontmoeten en aan mezelf werken. Ik leer vooral dat ik niet alles voor 110 procent hoef te doen. 80 procent is vaak ook genoeg. Bovendien kan ik hulp vragen en dat is iets waarmee ik hier kan oefenen.’
Vivianne: ‘hier maak ik me nuttig en heb ik structuur in mijn dag. Ik heb geleerd om de rust te vinden. Ik weet van aanpakken en wil alles snel doen, maar dat werkt niet, omdat ik een spierziekte heb. Tegenwoordig kan ik beter de balans houden tussen werken en op tijd rust nemen.’
Wendy: ‘het fijne is dat iedereen hier wel iets heeft om rekening mee te houden, maar niemand elkaar daarop beoordeelt.’


Janneke Landmeter, vrijwilliger hondenspeelweide bij wijkboerderij De Eemhoeve

‘De hondenspeelweide, op het terrein van De Eemhoeve, is een heerlijke plek. Het is er rustig, je bent er in de natuur. Mensen ontmoeten elkaar daar en er ontstaan contacten uit. Het mooie is dat wanneer de honden het met elkaar kunnen vinden, de mensen ook nader tot elkaar komen. Ik heb er meerdere vriendschappen zien ontstaan en het gebeurt geregeld dat iemand die zijn dag niet heeft, van een ander opbeurende woorden krijgt.
Voor het zover was, hebben we met een groep vrijwilligers flink wat werk verzet. Er zijn speeltoestellen voor de honden geplaatst, er is onkruid gewied, er zijn bankjes geplaatst. Alles in overleg met de wijkboerderij, de gemeente en hondenbezitters die zich hier als vrijwilliger voor wilden inzetten. Ook het Oranjefonds heeft bijgedragen aan onze plannen.’


Sawsan Alzuhairi, bezoekvrouw bij Travers Welzijn

‘Iedere woensdagochtend organiseer ik een groepsbijeenkomst voor allochtone vrouwen in Zwolle. Daarvoor maak ik gebruik van de grote zaal op wijkboerderij De Eemhoeve. Dat bevalt goed.
Onze vrouwen hebben ruimte en rust nodig. En dat krijgen we op de wijkboerderij.
De vrouwen komen allemaal uit het buitenland en bouwen een nieuw leven op in Zwolle. De een is gevlucht en woont hier pas een paar maanden, een ander is al zes jaar hier. Ze helpen elkaar. Ik geef informatie over bijvoorbeeld: leven met twee culturen, communicatie en hoe je om kunt gaan met problemen die zich in je leven voordoen.
Ook buiten deze wekelijkse ontmoetingsochtend zijn de vrouwen actief op de wijkboerderij. Velen hebben groene vingers en helpen graag mee in de tuin. Eén vrijwilliger heeft onlangs 17 kilo jam gemaakt van fruit uit de tuin. En bij het openingsfeest van De Eemhoeve, na de verbouwing in 2016, heeft een aantal vrouwen hapjes uit allerlei culturen gemaakt. Ik geloof dat de hele wijk ervan heeft kunnen eten!’