Échte gesprekken aan tafel tijdens Eat & Meet in ReZet
‘Kaas kan echt op ieder gerecht,’ lacht Xavi (16 jaar) uit Zwolle-Zuid. Al jaren komt hij in jongerencentrum ReZet aan de Van der Heydenstraat. Sinds een half jaar met nóg meer plezier, want jongerenwerker Myrthe introduceerde toen ‘Eat & Meet’. Een activiteit op de maandagavond, waarbij jongeren zélf bepalen wat ze eten, boodschappen doen, plannen, koken en opruimen.
Best leuk
‘Ik ging met mijn broertje mee, de eerste keer toen ik naar het jongerencentrum ging. Mijn ouders dachten dat het ook wel iets voor mij zou zijn,’ vertelt Xavi. En dat het best leuk bleek te zijn, blijkt wel uit het feit dat hij nu iedere week langskomt.
Ontwikkelen van vaardigheden
Xavi en Marit kenden elkaar van scouting. Xavi nodigde Marit uit om een keer mee te gaan naar ReZet, om daar te chillen. Dat wilde ze wel. Dat is inmiddels al zes jaar geleden. ‘Het was vooral een mooie ontmoetingsplek,’ zegt Xavi. ‘Het mooie van Eat & Meet is dat je zelfstandiger en verantwoordelijker wordt. Het is leuk om samen te koken. Om dat zo samen te leren, met verschillende mensen en waarbij je zelf keuzes mag maken.’
Als het maar een beetje gezond is
Het is meer dan alleen aanschuiven en je maaltijd eten. Marit: ‘We koken eens in de zoveel weken in een duo of een klein groepje. We doen dan boodschappen en dan gaan we koken. We mogen zelf kiezen wat we koken, als het maar een beetje gezond is.’ Of er ook wel eens pizza gemaakt wordt? Jongerenwerker Myrthe: ‘Dat heeft eigenlijk nog nooit iemand gevraagd. Maar als je ze zelf maakt, zijn ze best gezond.’ En pizza’s bestellen? ‘Nee, dat past niet, dat is geen koken,’ stelt Marit.

Ongemerkt leren
Op de vraag of je ook iets leert van Eat & Meet denken Marit en Xavi even na. ‘Voor jongeren die niet vaak koken is het wel leerzaam. En voor jongere kinderen. Maar, inderdaad.. Keuzes maken en omgaan met het budget. Je leert echt wel bewustere keuzes te maken. En afstemmen met het team waarmee je gaat koken. Ongemerkt leer je dus eigenlijk best heel veel!’ Als de jongeren hulp willen tijdens het koken, kunnen ze die vragen. ‘Maar er staat niemand op onze vingers te kijken. Ze zijn hier heel vrij,’ zegt Xavi. ‘Als je iets nieuws wil proberen, of wil weten hoe iets werkt, weet ik zeker dat ze je willen helpen.’
Blijven hangen
Vanavond was het Marit’s beurt om te koken. Op het menu stonden wraps met kip (aardappels eet ze thuis al regelmatig). ‘Ik heb het met twee anderen gemaakt. Het was best lekker.’ Er is nog nooit iets aangebrand: ‘Het pand staat er nog, dat is het bewijs dat het best goed gaat,’ lacht Xavi. Na het opruimen – wat ze met z’n allen doen – blijven de jongeren vaak nog even hangen om een spelletje te doen, te kletsen of even op de boksbal slaan.
Echte gesprekken
Eat & Meet is volgens Marit en Xavi een groter succes dan de jongereninloop. ‘Er komen meer mensen op af,’ vertelt Marit. ‘Als je kookt ben je echt iets aan het doen. Je eet ook steeds iets anders én je zit aan tafel met mensen waar je tijdens een inloopavond niet zo snel naast zou zitten. En, we zitten zonder telefoons aan tafel. Er is dus geen afleiding van een schermpje. Dat is fijn, je kunt gewoon met mensen praten!’ Echte gesprekken en verbinding dus. Myrthe is het met ze eens: ‘Ik denk dat Eat & Meet een stuk persoonlijker is dan de open inloop. Ik spreek jullie meer, ik weet veel meer van jullie dan voor Eat & Meet. Het zorgt ervoor dat je echt een band met de jongeren opbouwt. Laatst zei één van de jongeren dat ie echt het gevoel heeft dat ik om ze geef. Dat is echt zo tof!’