“Ouders ervaren meer rust door de ondersteuning”

Als contactmedewerker Taal & Gezin in de wijk Holtenbroek komt Kibar Cetin regelmatig bij gezinnen over de vloer. Ze verwijst met enige regelmaat gezinnen door naar het VVE Platform, waardoor kinderen die op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf extra begeleiding krijgen bij de ontwikkeling van de taal en sociaal-emotionele ontwikkeling. Gezinnen met kinderen die ondersteuning van het VVE Platform krijgen, hebben een VE-indicatie en worden gekoppeld aan een student.

 

“Veel ouders in Holtenbroek kunnen hun kinderen niet helpen met schoolwerk. Dat heeft ermee te maken dat een deel van de inwoners van Holtenbroek de Nederlandse taal niet voldoende beheerst. Dat maakt het lastig voor deze ouders om hun kinderen te ondersteunen bij taal, begrijpend lezen maar ook bij rekenen. Daarbij komt dat het schoolsysteem in Nederland anders in elkaar zit dan in hun thuisland,” legt Kibar uit. Dat er veel behoefte aan is, blijkt uit de aantallen. “Op dit moment heb ik vijftien verwijzingen naar het VVE Platform lopen. Een professional moet beoordelen of de ondersteuning daadwerkelijk nodig is.” Daarom gaat Kibar altijd mee met de eerste afspraak tussen de student en het gezin. “Daar ben ik best wel druk mee.”

Oog voor het gezin

De student begeleidt in de eerste plaatst het kind, maar de ouders dienen altijd aanwezig te zijn bij de wekelijkse afspraken. Door in dezelfde ruimte te zijn tijdens de activiteiten, ontwikkelen ook ouders hun mogelijkheden op taal- en spelgebied. Als er iets meer in het gezin speelt, heeft de student een observerende en signalerende taak, niet alleen voor de kinderen. Zo was er een gezin waarbij de moeder telkens bijna in slaap viel tijdens de huisbezoeken. “De moeder was zo moe, de student maakte zich echt zorgen over haar”, zegt Kibar. “Na terugkoppeling van de student heb ik contact opgezocht met een collega. Na een fijn gesprek met moeder én vader, neemt moeder nu deel aan de bijeenkomsten voor vrouwen, zoals de moedergroep en fietslessen. Ze bloeit weer helemaal op!”

Hoge verwachtingen van ouders

Naast collega’s van Travers Welzijn zoals Kibar, worden er ook gezinnen naar het VVE Platform verwezen door medewerkers van het Sociaal Wijkteam of door de basisschool. “In het begin werden er veel kinderen aangemeld die de ondersteuning eigenlijk helemaal niet nodig hadden. Ouders hebben soms hoge verwachtingen. Van een acht een negen maken is niet het doel van de ondersteuning. Als de hulpvraag niet aansluit, koppelen we dat uiteraard terug aan de ouders. Dan is er weer ruimte voor een kind op de wachtlijst die wél baat heeft bij de ondersteuning,” vervolgt Kibar haar verhaal.

Hulp geeft ouders rust

De ondersteuning vanuit het VVE Platform wordt gewaardeerd, zegt Kibar: “Ouders zijn enthousiast, 9 van de 10 keer krijg ik de reactie dat ze blij zijn. Het brengt hen rust
in hun hoofd, omdat er hulp is die zij zelf niet kunnen aanbieden. Ze vinden het bijna altijd jammer als de hulp stopt.” In principe krijgt een gezin een jaar lang een student toegewezen. Soms wordt dit verlengd tot twee jaar. “Het komt wel voor dat er zo’n goede klik is tussen student en gezin, dat de student op vrijwillige basis tóch nog langs blijft komen. Dat is mooi om te zien!”, glundert Kibar.