De Huiswerkklas werkt!

‘Ik wil dierenarts worden en heb daar alles voor over’ – Omar Sultani:

“Ik ben Omar, ik ben 14 jaar oud en ik kom uit Zwolle. Ik wil later dierenarts worden. Op de middelbare school ging het in de eerste klas alleen niet zo goed met mijn cijfers. Mijn vader en moeder willen me overal mee helpen, maar de Nederlandse schoolboeken zijn ingewikkeld voor hen.”

Vader Khan Sultani: “Het probleem met Omar is niet dat hij niet slim is, het probleem is dat wij hem niet kunnen helpen met zijn huiswerk. Dat komt door de taal; we hebben pas sinds 2008 een Nederlandse verblijfsvergunning. Op zijn school, hij zat toen op Talentstad, heb ik erover gepraat met zijn mentor. Hij zei dat Omar naar de Huiswerkklas van Travers Welzijn kon gaan.”

Omar: “Ik ben blij dat mijn vader dat voor mij heeft geregeld. Nu haal ik wel voldoendes. Ze hebben me bij de Huiswerklas bijvoorbeeld geleerd hoe het werkt met de d’s en de t’s in het Nederlands, met het ‘kofschip’. Dat heb ik ook mee naar huis genomen om aan mijn broertje en mijn ouders te laten zien.”

Khan: “Wekelijks ga ik langs bij de Huiswerkklas om te bespreken hoe het met Omar gaat. Ze nemen altijd de tijd voor me. En wat ik ook heel goed vind, is dat ze tijdens de Huiswerkklas continu rondlopen om leerlingen te helpen. Ze zijn de hele tijd bezig met uitleggen en vragen beantwoorden; ze doen echt hun best voor de kinderen.”

Omar: “Ik heb al twee andere kinderen uit de buurt meegenomen naar de Huiswerkklas. Zij hadden slechte cijfers, dus ik heb hen verteld dat ze daar hulp kunnen krijgen. En mijn broertje gaat volgend jaar ook, zodra hij naar de middelbare school gaat.”

Khan: “Ik zou willen dat alle ouders hun kinderen erheen stuurden. Ik ben de leraren enorm dankbaar voor hun hulp aan mijn zoon.”

Omar: “Vanaf september ga ik naar Groene Welle, om VMBO Groen te doen. Dan zit ik alvast in de goede richting met dierverzorging. Ik moet daarna nog lang doorleren om dierenarts te worden, maar dat maakt me niet uit, ik heb er alles voor over.


 

De Zwolse Sophie (14 jaar) vertelt uit eigen ervaring waarom de docenten waardevol werk doen. Zij hielpen haar om 6 onvoldoendes in een half jaar op te krikken en zo over te kunnen naar het volgende schooljaar.

Halverwege 3 havo stond ik 6 onvoldoendes. Ik snapte de uitleg van de leraren niet altijd en ik deed overal heel lang over. Eén paragraaf lezen, kostte me soms een halve dag”, blikt Sophie terug op het vorig schooljaar.
Ze was oververmoeid, vaak ziek en ze zag al voor zich hoe ze van 3 havo naar 4 mavo zou afstromen. “Maar dat wilde ik absoluut niet, want ik wil basisschoollerares worden en daarvoor moet ik naar het hbo.”

“Ik informeerde naar huiswerkbegeleiding”, zegt haar moeder Ciska, “maar dat is erg duur. Via een vriendin hoorde Sophie over de Huiswerkklas. Daar kon ze twee avonden in de week gratis naartoe.” Daar kreeg Sophie haar concentratie weer op peil. “De leraren daar leggen alles fijn uit, leren me trucjes om mijn huiswerk goed te plannen, controleren of ik me niet laat afleiden door bijvoorbeeld filmpjes op Youtube en nemen mijn cijferlijsten geregeld met me door om te zien op welke vakken we ons moeten richten.” Naast de Huiswerkklas kreeg Sophie ook hulp van twee kennissen. “De een hielp me met de talen en de ander met scheikunde.”

Ook wanneer ze thuis met haar huiswerk bezig is, pakt Sophie het sindsdien anders aan. “Ik ga beneden zitten in plaats van op mijn kamer. Zo kan mijn moeder in de gaten houden of ik niet met mijn mobiel bezig ben.“ Het resultaat mag er zijn. Sophie is met een rapport met uitsluitend voldoendes over gegaan naar 4 havo. “Vanaf het moment dat ze hoorde dat ze over was, is Sophie ook weer ontspannen en voelt ze zich zichtbaar beter”, zegt haar moeder.

Dit schooljaar, 4 havo, neemt Sophie de touwtjes in handen op school. Ze is namelijk aangenomen voor Maatwerk 2.0, waarbij de betreffende leerlingen hun schoolweek gedeeltelijk zelf mogen invullen. Lessen kunnen worden vervangen door bijvoorbeeld stages of zelfstandig werken en toetsen mogen worden gemaakt op het moment dat de leerling er klaar voor is. “Op die manier kan ik toetsen beter spreiden, zodat ik niet de stress heb tijdens pieken met wel 5 toetsen per week. Ook wil ik heel graag meekijken op een basisschool, dus dat ben ik ook van plan om onder schooltijd te doen.” En de Huiswerkklas? “Daar ga ik ook dit jaar weer naartoe”, zegt Sophie. “Het helpt me bij het concentreren en plannen en de sfeer daar is heel fijn om huiswerk te maken.”


Meer weten over de Huiswerkklas? Kijk dan eens hier!

;