Gezamenlijk optrekken als regionale welzijnsorganisaties

Hoe kunnen wij ons als regionale welzijnsorganisaties organiseren en hoe versterken we de positionering van sociaal werk, aansluitend op landelijke ontwikkelingen? Met deze vraag als uitgangspunt kwamen bestuurders, directeuren en managers van verschillende welzijnsorganisaties uit de regio IJsselvecht op vrijdagochtend 12 juli bij elkaar op het hoofdkantoor van Travers in Zwolle.

 

“We constateerden dat we als welzijnsorganisaties versnipperd deelnemen bij diverse tafels in de regio. Dat kan en moet anders. Daarom hebben we het initiatief genomen om alle collega’s in de regio samen te brengen om de gezamenlijke kracht te gaan benutten,” vertelt Ellen Rooijers, directeur-bestuurder bij Travers.

Lex Staal, directeur bij Sociaal Werk Nederland daagde de aanwezige welzijnsorganisaties uit om ‘groot te denken’: “We zijn al heel goed op weg, nu is het momentum om gezamenlijk op te trekken, ons verhaal op elkaar af te stemmen en sociaal werk stevig te positioneren.” Programmamanager Julia den Hartogh is bevlogen over de verdieping van de regionale samenwerking: “Veel maatschappelijke uitdagingen zijn weg te nemen door de inzet van sociaal werk. Maar we zijn geen doekje tegen het bloeden. Daarom is het van belang dat sociaal werk eerder aangehaakt wordt bij maatschappelijke ontwikkelingen. En dat we met elkaar een standpunt innemen over onze rol en taak.”

“We hebben zoveel mooie ideeën, maar vaak voelt het nog meer als overleven dan dat we de mogelijkheid hebben om te innoveren. We moeten niet gaan wachten tot gemeenten naar ons toe komen om maatschappelijke problemen op te lossen. Wij moeten vanuit onze vakkennis gemeenten de hand reiken.” – Lex Staal

Lex vervolgt: “Sociaal werk zou een voorzieningsstatus moeten krijgen, een basis waar je als inwoner van Nederland altijd terecht kunt. Daarvoor moeten langdurige investeringen gedaan worden. Dat vraagt om cofinanciering, naast de subsidies vanuit de overheid.”

“We moeten het idee dat we het alleen moeten doen loslaten. Durven we erop te vertrouwen dat iemand anders het voor ons doet?” – Lex Staal

Sociaal werk sluit op dit moment aan bij drie van de twaalf bestuursakkoorden: IZA, GALA en WOZO. Er zijn dus ook nog negen akkoorden waar sociaal werk niet aan tafel zit. Terwijl de branche ook impact kan maken op bijvoorbeeld het onderwijs of de publieke dienstverlening. Daar is regionaal en landelijk werk aan de winkel.

In Groningen is de samenwerking tussen de regionale welzijnsorganisaties al versterkt. Joep Schuringa, directeur bij Sociaal Werk De Schans, Sociaal Werk De Kop, Andes en Carrefour vertelt hierover: “We moeten erkennen dat we elkaar nodig hebben. Daarbij is het van belang dat we vanuit het sociaal werk een gezamenlijk verhaal vertellen. Het is echt investeren om met de juiste partijen om de tafel te komen, maar we zien allemaal het grote belang. In Groningen zitten we bijvoorbeeld in het kader van Welzijn op Recept, regionaal met verschillende partijen aan tafel om afspraken te maken: welzijnsorganisaties, gemeenten, zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties.”

Het vervolg in IJsselvecht wordt zowel actiegericht als gericht op visieontwikkeling. Naast een inventarisatie van de vertegenwoordiging bij diverse tafels in de regio en de eenvoudige stap van het delen van contactgegevens, wordt er ook gewerkt aan een gemeenschappelijk regionaal verhaal over het effect van het sociaal werk.

;