Kinderburgemeesters Daniel en Fedde zijn het gezicht van kinderparticipatie in Zwolle 

Dit schooljaar zijn Daniel Steenwelle (11 jaar) en Fedde Molman (12 jaar) de kinderburgemeesters van Zwolle. Ze vertellen over hun motivatie kinderburgemeester te worden, wat kinderparticipatie inhoudt en waar ze zich het allermeest op verheugen.

Waarom wilde je kinderburgemeester worden?

Fedde: “Ik zag een video over kinderburgemeesters, dat wilde ik ook! Mijn moeder zei toen dat je je kon aanmelden voor de Zwolse Kinderraad, om vanuit daar mogelijk burgemeester te worden. Ik dacht, laat ik het proberen.” Daniel (zónder puntjes op de ‘e’) werd op school gekozen als klassenvertegenwoordiger gekozen in de leerlingenraad. “Toen dacht ik: leuk, maar hoe kan ik mijn invloed vergroten? Mijn moeder ging op zoek naar een plek waar kinderen in Zwolle hun mening in invloed kunnen inzetten en toen kwamen we bij De Zwolse Kinderraad uit. Ik wil verandering maken, ik zie wel dingen die niet altijd even terecht zijn.” Fedde en Daniel werden door de kinderen uit het kindercollege als kinderburgemeesters gekozen. “Jij zat een uur nog te glimlachen, nadat je was gekozen,” grapt Daniel naar Fedde.

Wat hebben jullie allemaal al gedaan?

Fedde: “We hebben Sinterklaas verwelkomd en we zijn naar Kamp Westerbork geweest. Daar mochten we de namen van slachtoffers van de Holocaust voorlezen. Dat voelde heel speciaal om voor de families te doen.” Tijdens Serious Request bedachten de kinderen van het kindercollege een actie om geld in te zamelen. Mensen konden bieden op de expertise van het kindercollege. “De mensen die hebben gewonnen kunnen hun vraag stellen, of als ze iets kindvriendelijker willen maken kunnen wij advies geven.”  

Hoe betrekken jullie de kinderen uit de Kinderraad?

“Als we een idee hebben, mailen we ze. Dan vragen we wat zij ervan vinden,” legt Daniel uit. “We checken bij ze of ze het een goed idee of dat het nog beter kan? Het is belangrijk om het idee bij een grotere groep te checken. Zij zijn ook wel onze critici,” licht Fedde toe.  

Wat wil je echt voor elkaar krijgen in jullie periode als burgemeester?

Daniel heeft veel zin in wat er staat te komen met 80 jaar bevrijding, tijdens het Bevrijdingsfestival. “Ik weet nog niet precies wat we gaan doen.” Vorig jaar gaven de kinderburgemeesters een speech op het podium tijdens het festival.  

Welke skills heb je nodig om kinderburgemeester te kunnen zijn?

Fedde: “Je moet niet bang zijn om voor grote groepen mensen te spreken. En je moet het niet erg vinden om in de schijnwerpers te staan.” Daniel vindt dat je ook goede sociale vaardigheden nodig hebt. “Maar als je iets nog niet kan, kan je het ook leren. Als je het maar graag wil. In de basis gaat het erom dat je het belangrijk vindt dat mensen luisteren naar de stem van kinderen.” Het gaat Fedde niet om de ketting: “Dat is maar een symbool van de functie. Zonder ketting ben ik Fedde, maar met ketting ben ik ineens kinderburgemeester Fedde. Het mooist vind ik het werk dat we doen.” 

Wat is kinderparticipatie eigenlijk?

Daniel: “Dat kinderen ook mee kunnen doen. Het is belangrijk om kinderen niet alleen naar hun mening vragen, maar er ook iets mee doen.” Fedde: “Stel je wil Zwolle op een goede manier veranderen, dan is De Zwolse Kinderraad een goede plek voor jou. En als je het gezicht wil zijn van die veranderingen kan je overwegen om kinderburgemeester te worden.” 

Kost het veel moeite om bezig te zijn met kinderparticipatie?

Daniel: “Eigenlijk is het niet zo moeilijk om je in te zetten voor kinderparticipatie. De kinderen van het kindercollege komen een keer in de twee weken samen. Voor de taken van de kinderburgemeester moet je wel iets flexibeler zijn.” Die taak is vooral heel speciaal, zegt Fedde: “Daar krijg je juist energie van! We maken zulke leuke dingen mee. Het is echt een ‘once in a lifetime’ ervaring.” 

Wat kunnen kinderen die volgend schooljaar kinderburgemeester willen worden doen?

Fedde: “Via de website van Travers Welzijn kun je je aanmelden voor De Zwolse Kinderraad. Eerst kom je in de kinderraad, van daaruit kun je solliciteren voor het kindercollege. Dan gaan Daniel en ik, met onze collega’s van het kindercollege jullie sollicitatievideo’s bekijken. Als we jullie kiezen voor het kindercollege, kun je misschien ook wel kinderburgemeester worden.” Daniel bedacht tot slot nog een slogan: ‘Luisteren naar kinderen is luisteren naar de toekomst.’ 

;