Fietsen geeft vrijheid

Fietsen is goed voor je! Je bent buiten en beweegt. Het maakt je daarnaast minder afhankelijk van anderen. Zelf de kinderen naar school brengen, boodschappen doen en naar werk fietsen. Fietsen geeft letterlijk vrijheid.

Daarom heeft Travers Welzijn een fietsprogramma opgezet. Inwoners worden gestimuleerd om te bewegen en kunnen na deelname meer meedoen aan de samenleving. Het fietsprogramma is in 2018 – 2020  ontwikkeld en uitgevoerd voor inwoners in Holtenbroek die willen leren fietsen, meer willen bewegen en mobieler willen zijn. Het is voor inwoners die daarbij een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Na de succesvolle aanpak in Holtenbroek bieden we het programma, mede dankzij het VSB fonds, nu ook aan in Diezerpoort en Zwolle-Zuid.

Het programma

Het programma bestaat uit:

  • Fietslessen
    Deelnemers leren onder begeleiding van een docent te fietsen én leren de bijbehorende theorie, zoals verkeersregels.

    Holtenbroek
    Wijkcentrum Holtenbroek Bachlaan 20
    Op maandag en woensdag om 10.30 uur
    Info via Esther van Dijk

    Diezerpoort
    OBS De Springplank – Beukenstraat 83
    Op maandag en donderdag om 16.00 uur
    Info via Shurensca Luciana

    Zwolle-Zuid
    SVI – IJsselcentraleweg 9
    Op dinsdag om 10.00 uur
    Info via Salma Saïd

  • Fietsonderhoud
    Deelnemers leren hoe je zelf kleine reparaties aan je fiets kan doen, bijvoorbeeld een band plakken en ketting smeren.
  • Fietsactiviteiten
    Zoals fietstochten, fietsen met een maatje en andere beweegactiviteiten.

Hoe we het doen

Werving en campagne
De werving is veelzijdig en vindt plaats via flyers en posters die op allerlei plekken zoals scholen, huisartsenpraktijken en het wijkcentrum worden uitgedeeld. Ook via de persoonlijke weg worden potentiële deelnemers uitgenodigd, bijvoorbeeld door deelnemers, via het Sociaal wijkteam of via de beweegcoach.

Sfeer
De fietslessen hebben een groot sociaal belang; er worden vriendschappen gesloten en er is veel plek voor humor. Ontmoeten staat centraal, dat draagt bij aan een welkom en veilig gevoel.

Deelname
Deelname aan het programma is kosteloos en laagdrempelig; er is een kennismakingsgesprek en er zijn flexibele startdata. Opstappen kan altijd, afstappen ook. Pas bij de tweede les wordt een formulier ingevuld met een aantal kenmerken van de deelnemer en de fietsvaardigheid.

Theorie en praktijk
De lessen worden aangeboden totdat de fietsvaardigheid van de deelnemer op niveau is. Er wordt gewerkt met drie niveaus: beginner, gevorderd en competent. Bij de theorielessen wordt veelal gebruik gemaakt van beeldmateriaal en toelichting met handen en voeten, omdat niet alle deelnemers de Nederlandse taal onder de knie hebben. In de lessen wordt ingegaan op verkeersregels en basiskennis over fietsen. Na verloop van tijd worden de theorielessen ingeruild voor één of meerdere fietsreparatielessen.

Zelfredzaamheid
Een fiets zelf kunnen repareren is van grote meerwaarde voor de deelnemers. Veel van hen hebben geen geld om hun fiets te laten repareren bij een fietsenmaker. Met deze kennis kunnen ze dat zelf doen.

Een eigen fiets
Wanneer een deelnemer het programma succesvol heeft doorlopen, krijgt de deelnemer een fiets. Dit zijn veelal gebruikte fietsen die op worden geknapt bij Vakmensen. Het vooruitzicht op het bezitten van een eigen fiets is voor de deelnemers een grote kroon op hun inzet gedurende de lessen.

Resultaten

Benieuwd wat de resultaten zijn? Bekijk dan hier een samenvatting van de aanpak en resultaten of download het hele rapport.

Fietsen geeft vrijheid is een samenwerking tussen de Gemeente Zwolle, Tour de Force, Hogeschool Windesheim, ANWB, AFAC, Vakmensen en Travers Welzijn. Het is een integrale aanpak om de samenwerking rondom fietsen, gezondheid en participatie te versterken en te verduurzamen binnen de gemeente Zwolle (domeinoverstijgend).