Burgemeester in touw tijdens NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert op 10 en 11 maart 2017, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om de handen uit de mouwen te steken. In Zwolle komen ook weer vele mensen als vrijwilliger in actie.

De klussen lopen uiteen van ‘droomdekentjes maken voor kinderen met een uitdaging’ tot ‘Klussen op Kinderboerderij park Eekhout’ en van een ‘high tea voor ‘nieuwe’ Westenholtenaren’ tot het ‘pimpen van een dakterras bij het RIBW’.

Teambuilding De vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken, variëren van individuen tot families en van groepen collega’s tot leden van verenigingen. Zo gaat het Zwolse college van burgemeester en wethouders een lunch verzorgen voor de vrijwilligers die wijk- en speeltuinvereniging Wipstrikkwartier opknappen. Wethouder René de Heer: “wij doen vanuit de gemeente altijd een klus tijdens NLdoet. We helpen niet alleen de ander, als team worden we er ook beter van. Als collega’s zien we elkaar op zo’n dag namelijk op een heel andere manier.”

Gezond klimaat door betrokkenheid In Holtenbroek gaan vijf vrijwilligers van de ondernemingsraad van Drukkerij Zalsman uit Zwolle aan de slag met het schilderen van ‘minibiebs’. Dit zijn kastjes waar (kinder)boeken in staan die door de hele wijk kunnen worden gebruikt. Het is een initiatief van kinderen uit de wijk en het doel is lezen stimuleren en contact in de buurt versterken. Olha Lahovska, jeugdwerker van Travers Welzijn, is projectmedewerker en vertelt hoe de vrijwilligers meer bieden dan alleen ‘extra handen’ op de dag zelf: “ze hebben voor dit project gekozen, omdat zij als drukkerij ook veel gevoel hebben bij boeken en lezen. In aanloop naar NLdoet hebben ze zelfs al binnen hun bedrijf meerdere dozen vol met kinderboeken ingezameld.”

;