“Verdwaal niet in de online wereld, blijf jezelf’ – rapper Ness

De online wereld is niet hetzelfde als de offline wereld: dat is wat rappers NESS en Zino Chavez willen uitdragen met hun nieuwe track “Parradox”. Met de track willen ze de invloed van social media onder de aandacht brengen en jongeren inzicht geven in het verschil tussen de online en offline wereld. Daarnaast biedt het professionals een ingang om met jongeren in gesprek te gaan over de invloed van social media.

Online gebeurt er veel onder jongeren. Rapper NESS (24): “Het is belangrijk dat je weet dat niet alles echt is wat je ziet. En dat ook zeker niet alles OK is.” De mooie, perfecte plaatjes die voorbijkomen geven jongeren een onrealistisch beeld van de werkelijkheid. “Eigenlijk is alles wat je op social media ziet bewerkt en gemanipuleerd, het is maar een deel van de werkelijkheid. Dus laat het niet je eigenwaarde onderuit halen en blijf zelf nadenken”, aldus rapper Zino Chavez (24).

Educatiemateriaal

De track is onderdeel van een educatieprogramma. Elske Heinen, manager Welzijn: “Vanuit het jongerenwerk vinden we het belangrijk dat jongeren zich zeker en fijn voelen en positieve keuzes maken die echt bij hen passen. Met deze track en een educatief programma proberen we hen hierbij nog beter te ondersteunen.’’

Pilot

In samenwerking met studenten van Hogeschool Windesheim en met steun van het Fonds Amateurkunst is er educatiemateriaal ontwikkeld voor scholen en jongerencentra. Eind dit jaar start er een pilot. Het plan is om het educatiemateriaal op alle Zwolse scholen uit te rollen.

Je vindt de track op YouTube en Spotify.