De mening van kinderen doet er toe.
Die van jou dus ook!

De meeste beslissingen in onze stad worden genomen door volwassenen. Maar wist je dat er voor kinderen ook een manier is om mee te praten over wat jij belangrijk vindt?

Wat is De Zwolse Kinderraad?

De Zwolse Kinderraad is één naam voor drie manieren waarop kinderen in Zwolle mee kunnen doen en denken over de stad: de kinderraad, het kindercollege en de kinderburgemeester. Deze kinderen werken allemaal samen om te zorgen dat er meer naar de mening van kinderen geluisterd wordt.

 

1. De kinderraad
De kinderraad bestaat uit een grote groep kinderen tussen 10 en 14 jaar uit alle delen van Zwolle. Zij verzamelen ideeën, meningen en ervaringen over hun leven in de stad. Zo komen we te weten wat kinderen belangrijk vinden, wat ze nog missen in hun buurt of waar ze zich zorgen om maken. Hoe meer kinderen hun mening delen, hoe beter we weten wat er volgens jullie nog beter kan. Al deze informatie gaat naar het kindercollege. Lees meer over de kinderraad.

2. Het kindercollege
Het kindercollege is een actieve groep kinderen die elke twee weken bij elkaar komt. Zij zorgen ervoor dat de verzamelde ideeën en meningen van de kinderraad, omgezet worden in échte plannen. En dat niet alleen: het kindercollege gaat aan de slag om ervoor te zorgen dat die plannen ook echt uitkomen. Dit doen de kinderen van het college door samen te werken met bijvoorbeeld de gemeenteraad, de burgemeester, kunstenaars, wijkcentra, sportorganisatie of de politie. Lees meer over het kindercollege.

3. De kinderburgemeester
Uit alle leden van het kindercollege wordt een kinderburgemeester gekozen. De kinderburgemeester verschijnt op evenementen of in het openbaar, vaak naast de volwassen burgemeester, om te laten zien dat Zwolle van iedereen is, ook van de kinderen. De kinderburgemeester vindt het leuk om te vertellen over wat De Zwolse Kinderraad allemaal doet, en gaat graag in gesprek met kinderen uit de stad. Lees meer over de kinderburgemeester.