De mening van kinderen doet er toe.
Die van jou dus ook!

Daarom heeft De Zwolse Kinderraad een belangrijke taak: zorgen dat elk kind in Zwolle mee mag denken en praten over de stad. Op deze pagina lees je op welke manieren De Zwolse Kinderraad dat doet.

 

Wat is De Zwolse Kinderraad?

De Zwolse Kinderraad is één naam voor drie manieren waarop kinderen in Zwolle mee kunnen doen en denken over de stad: de kinderraad, het kindercollege en de kinderburgemeester. Alle drie samen zorgen ervoor dat er in Zwolle meer naar kinderen geluisterd wordt, maar hóe ze dat doen is verschillend.

  1. De kinderraad
    De kinderraad bestaat uit een grote groep kinderen uit alle delen van Zwolle, die ideeën, meningen en ervaringen verzamelen over de stad. Dat doen zij in hun eigen klas en omgeving. Zit je bij de kinderraad, dan wordt je uitgenodigd voor de evenementen van De Zwolse Kinderraad. Daarnaast wordt er via de mail (van je ouders of verzorgers) om je mening gevraagd. Niet alleen om jóuw mening, óók van bijvoorbeeld klasgenoten of buurkinderen. Kinderraadsleden luisteren goed naar de verhalen van andere kinderen en stellen elkaar vragen. De verzamelde informatie gaat uiteindelijk naar het kindercollege.

Wil je ook bij de kinderraad? Dat begint in de klas. Kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool kunnen met hun klas meedoen aan de lesweek van De Zwolse Kinderraad. Aan het eind van die week worden er twee kinderen uit de klas gekozen die kinderraadslid worden. Hoe meer scholen uit verschillende wijken meedoen, hoe beter we weten wat kinderen in Zwolle willen. Lijkt het jou leuk om met je klas mee te doen? Of heeft jouw klas een mening die écht gehoord moet worden? Schrijf je dan in door een mailtje te sturen naar dezwolsekinderraad@travers.nl of vul het formulier in! 

  1. Het kindercollege
    Het kindercollege zorgt ervoor dat de verzamelde ideeën en meningen van de kinderraadsleden omgezet worden in échte plannen. En dat niet alleen: het kindercollege gaat aan de slag om ervoor te zorgen dat die plannen ook écht uitkomen. Dit doen de kinderen van het college door samen te werken met bijvoorbeeld de gemeenteraad, kunstenaars, wijkcentra, sportinstellingen of de politie.

Elk schooljaar wordt er een nieuw kindercollege gekozen. Die kinderen gaan voor één schooljaar samen aan de slag voor de stad. Je kunt alleen bij het kindercollege komen als je ook al in de kinderraad zit.

  1. De kinderburgemeester
    De kinderen uit het kindercollege wijzen een kinderburgemeester aan. Dit is een lid van het kindercollege die het leuk vindt om te vertellen over het werk van de kinderraad en het kindercollege. De kinderburgemeester verschijnt op evenementen of in het openbaar, vaak naast de burgemeester, om te laten zien dat Zwolle van iedereen is, ook van de kinderen.

Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen: