Kinderburgemeester
van de Zwolse Kinderraad

Uit alle leden van het kindercollege wordt een kinderburgemeester gekozen. De kinderburgemeester verschijnt op evenementen of in het openbaar, vaak naast de volwassen burgemeester, om te laten zien dat Zwolle van iedereen is, ook van de kinderen. De kinderburgemeester vindt het leuk om te vertellen over wat De Zwolse Kinderraad allemaal doet, en gaat graag in gesprek met kinderen uit de stad.

Wie is de kinderburgemeester van Zwolle?

Zwolle heeft maar mazzel, want wij hebben zelfs twéé kinderburgemeesters. Puck Lintsen en Simon Huizinga zijn de eerste kinderburgemeesters van Zwolle.

Zwolle heeft voor het eerst een kinderburgemeester. Of liever gezegd twee: Puck Lintsen (11 jaar) en Simon Huizinga (14 jaar). Hoe zit dat, en hoe word je kinderburgemeester? Puck en Simon vertellen.

Foto Paul Bink | Simon en Puck, de eerste kinderburgemeesters van Zwolle

Hoe word je kinderburgemeester?
Simon vertelt hoe dat gaat: “Wij kwamen via school in de kinderraad. Wij mochten toen ook in het kindercollege. Met de kinderen uit het kindercollege hebben we bepaald of we één of twee kinderburgemeesters wilden, of dat er een loco-kinderburgemeester moest komen.” De kinderen uit het kindercollege kozen voor twee kinderburgemeester. Puck: “Dan heb je altijd een back-up, als er iemand ziek is of als je even hulp nodig hebt. En samen is het ook minder eng én gezelliger. We hebben ook met elkaar besproken welke kwaliteiten de kinderburgemeesters moeten hebben. Daarna hebben we allemaal een korte speech gegeven waarin we vertelden welke ideeën we hadden en wat je allemaal wil en kan doen. Daarna konden we stemmen. Simon en ik kregen toen de meeste stemmen.”

Wat doet een kinderburgemeester?
“We waren bij de nieuwjaarsbijeenkomst van Zwolle. En als het kindercollege plannen maakt, vertellen wij aan de mensen wat die plannen zijn,” vertelt Puck. “Het maakt eigenlijk niet uit wie de burgemeesters zijn, we zijn een team. Als we iets moeten vertellen, doen wij dat. We kunnen niet altijd met z’n allen, dan wordt het een beetje chaos,” vult Simon aan.

Hoe is het om plannen te presenteren?
“Als we voor mensen van de gemeente Zwolle moeten presenteren is dat best wel spannend. Zij weten best veel over Zwolle en kunnen alles veranderen. Het moet wel goed zijn,” zegt Simon. “Wat zij veranderen hebben wij later profijt van, dus het is fijn dat zij de mening van kinderen vragen. Daarom moeten we de mening van kinderen weten.”

Tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel worden Puck en Simon live geïnterviewd op het hoofdpodium. Simon: “Iedereen die ik ken gaat daar heen en dan zien ze mij op het podium staan. Ik weet niet wat ze dan van mij gaan vinden.” Wat ze daar gaan vertellen? “We gaan kinderen vragen om naar de Standpuntstudio op de Familieweide te komen, daar kunnen de kinderen hun mening geven over de stad.”

Waarom is het belangrijk dat er een kinderburgemeester is in Zwolle?
Puck: “Het is belangrijk dat de meningen van kinderen duidelijk worden en dat volwassenen niet alles bepalen. Zodat kinderen meer hun stem te laten horen.” Simon vindt het wel bijzonder dat zij de eerste kinderburgemeesters van Zwolle zijn. “Wij zijn de eerste van Zwolle. Iemand anders kan de zevende burgemeester zijn, maar wij zijn de eersten. Wat ik wel jammer vind is dat ze me op school soms aanspreken als kinderburgemeester. Ik heb ook nog een normaal leven, ik ben naast de kinderburgemeester ook gewoon Simon.”


Contact

Wil je de kinderburgemeesters uitnodigen voor je bijeenkomst, een evenement of een andere speciale gelegenheid? Neem dan contact op met Elske-Marije de Bruijn via e.debruijn@travers.nl of 06 – 4120 1670.