Katharine, oprichter permatuin

‘Tijdens de oprichting hadden we als doel om de mensen te laten zien wat permacultuur is en wat dat betekent. Hoe ziet zo’n tuin er uit? De tuin bleek een perfect metafoor voor “het leven” te zijn en we merkten dat het mensen ook kon helpen.

We maken gebruik van de reflectiecyclus van Korthagen. Ik ben continu aan het observeren. Ik vraag mij af: wat betekent dit? Dan neem ik een beslissing. Dat doe ik met de tuin, maar ook met de mensen die ik begeleid. Wat betreft de tuin, laten we de natuur zijn werk doen. Als het echt nodig is helpen we, maar we laten vooral veel dingen gebeuren. We gebruiken natuurlijke processen om ervoor te zorgen dat de bodem luchtig en vruchtbaar blijft en de watercyclus optimaal is. De natuur doet dat vanzelf en wij bootsen haar na. Zo ontstaat er een ecosysteem. Het enige wat ik doe is het ecosysteem in stand houden. Wat ga je weren en wat niet? Hoe zit het in de bodem? Dan bepaal ik: wat wil ik erin hebben? Daarmee bepaal je kaders en dan maak je een plan.

Wat de mensen betreft werkt het hetzelfde. Je creëert een goede voedingsbodem en kijkt dan met de persoon zelf: wat heb jij nodig? Ook hier gebruiken we de cyclus van Korthagen voor. Er zijn heel veel taken die je hier kunt doen. Ons motto: als het geen “hell yes” is, dan is het een “hell no”. Dus als je ergens enthousiast over wordt dan ga je dat aanpakken. Kom je er achter dat het eigenlijk een “hell no” is? Dan stop je en onderzoeken we waarom het toch geen geschikte taak is. Dit doen we om je eigen gevoel en eigen wensen te leren ontdekken.’


Willeke (39), is dierenverzorgster op De Schellerhoeve

‘Sinds april 2017 houd ik mij bezig met de dieren en hun verzorging. Ik geef de dieren eten, verschoon hun hokken en geef ze natuurlijk aandacht! En daarbij zijn de konijnen en cavia’s wel echt mijn dingetje. Op de meeste boerderijen komen juist deze beestjes in een vergeethoekje, omdat de aandacht vaak uit gaat naar de grotere dieren. Daarom probeer ik, als ik er ben, ze extra aandacht te geven. Het leuke aan dieren vind ik dat ze altijd blij zijn om je te zien. Ze accepteren je zoals je bent en zijn erg intuïtief. Ze voelen vaak heel goed aan hoe jij in je vel zit en hebben daar geen oordeel over. Als je bijvoorbeeld een slechte dag hebt, hoef je maar in het weiland te gaan zitten en de geiten komen naar je toe om je troost te geven. Ze komen dan bij je staan en geven je kopjes of komen even tegen je aan zitten. Daar waar mensen vaak een oordeel hebben over iets, hebben dieren dat niet. Onder andere dat maakt dat ik mijn werk met zoveel plezier doe!’


Egon, vrijwilliger in het tuinonderhoud rondom de boerderij

‘Ik ben begonnen als vrijwilliger bij de permatuin, maar daar zijn nu andere mensen voor. Nu onderhoud ik alles wat met groen te maken heeft rondom de boerderij. Van het snoeien van bomen en hagen tot het maaien van het gras. Ook het beheer van de mesthoop ligt bij mij en ander onderhoud. Het kan heel intensief zijn, maar door het goede materiaal is het goed te doen.

Ik ben heel erg blij met deze plek en dit werk. Ik heb een hoveniersachtergrond en kan deze kennis heel goed kwijt in dit werk wat ik inmiddels als weer vijf jaar doe. De Schellerhoeve is een mooie plek en in mijn werk kan ik alles doen hoe ik dat graag wil. Ik krijg veel vertrouwen en verantwoordelijkheid en dat werkt heel goed voor mij. Hierdoor kan ik flexibel zijn in de dingen die moeten gebeuren zonder dat er steeds iemand is die over mijn schouder mee kijkt. Omdat ik het werk zo leuk vind en het voor mij helpt bij een ritme, het arbeidsritme, ben ik hier 5 dagen in de week te vinden. Dat voelt goed, ik ben lekker bezig en heb structuur.’


Yvonne, vrijwilliger bij de pluktuin

‘Toen ik geen werk meer had, wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen. Na wat zoeken zag ik een oproep in de krant om te helpen in de pluktuin van de Schellerhoeve. Dit leek me wel wat, lekker in de buitenlucht bezig zijn en er samen een mooie tuin van maken.

In het voorjaar beginnen we met het opruimen van de tuin. Daarna wordt de grond omgespit en bemest. Vanaf half april gaan we bloemen zaaien en worden de bollen gepoot. Hier maken we eerst een plan voor: wat zetten we waar neer? Het doel is bezoekers te trekken die, voor een leuke prijs, zelf bloemen kunnen plukken. Van de opbrengst kopen wij dan weer zaad en mest. Gedurende het seizoen bepalen we wat wel of niet werkt in de tuin en zo maken we weer nieuwe plannen. Er blijven steeds weer dingen om te verbeteren en het nog mooier te maken, daarom heb ik het ook erg naar mijn zin.

De Schellerhoeve is een mooie plek en ik vind het leuk om dit, samen met ons gezellige team, nog een hele tijd te kunnen blijven doen.’