Spelen en speuren op Wijkboerderij de Schellerhoeve

De Schellerhoeve is een wijkboerderij op een prachtplek: in de IJsselzone aan de rand van Zwolle-Zuid. Deze boerderij biedt een grote diversiteit. Er zijn veel dieren, groot en klein, maar ook tuinen die vanuit verschillende visies worden bewerkt. Daarbij is er volop ruimte om te spelen, picknicken en te speuren. In het multifunctionele gebouw is een stal en een ontmoetingsruimte, peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang. Deze kinderopvang wordt verzorgd door Doomijn van Travers.

Natuurlijk Samen

‘Natuurlijk Samen’ uit zich op Wijkboerderij De Schellerhoeve onder meer in de terreininrichting. We verbinden de verschillende zones op een natuurlijke manier. Langs het wandelpad richting de bijenstal hebben we bijvoorbeeld een stuk grasland dat weelderig groeit, zodat het ruimte biedt voor vlinders en bijen. De weilanden willen we in de toekomst omheinen met struiken waarvan de paarden en ezels kunnen eten. Dit principe zien we ook terug in de permacultuurtuinen, waarvan we er twee hebben. De schaduw van de ene plant biedt het juiste klimaat voor de andere plant.

Natuur- en milieueducatie

Educatie is ook een belangrijk onderdeel. De dieren verblijven zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving. In het wormenhotel kun je zien hoe gft-afval wordt omgezet in compost. Ook zijn er diverse kisten beschikbaar waarmee je op onderzoek kunt gaan in de natuur.

Vrijwilligerswerk

Bewoners kunnen meehelpen of zelf initiatieven ontplooien. Maandelijks koken vrijwilligers van de moestuin met producten van eigen land. Buurtbewoners kunnen dan aanschuiven. Verder zijn er een kindercafé, creatieve vrouwengroep, 60-plusclub, theatergroep, klaverjasclub en aerobicsgroep. De imker en de vrijwilligers van de permacultuurtuin houden geregeld informatiebijeenkomsten.

Op De Schellerhoeve loopt een mooie mix van mensen rond. RIBW, Frion, InteraktContour, Deltion College, Groene Welle en Doomijn werken hier aan verschillende projecten. Van dierverzorging tot reparaties op het terrein, van creatieve houtbewerking tot kinderopvang en van snuffelstages tot afstudeerprojecten. De Schellerhoeve is een afspiegeling van de maatschappij.’

Openingstijden

Dagelijks is de wijkboerderij vrij toegankelijk. De openingstijden zijn:

  • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.