Wijkboerderij de Schellerhoeve verbindt natuur en mens

De Schellerhoeve is een wijkboerderij op een prachtplek: in de IJsselzone aan de rand van Zwolle-Zuid. Deze boerderij biedt een grote diversiteit. Er zijn veel dieren, groot en klein, maar ook tuinen die vanuit verschillende visies worden bewerkt. Daarbij is er volop ruimte om te spelen, picknicken en te speuren. De Schellerhoeve is onlangs deels verbouwd en gerenoveerd met aandacht voor duurzaamheid. In het multifunctionele gebouw is een stal en een ontmoetingsruimte, vergaderruimte, peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang. Deze kinderopvang wordt verzorgd door Doomijn van Travers.

Natuurlijk Samen

‘Natuurlijk Samen’ uit zich op Wijkboerderij De Schellerhoeve onder meer in de terreininrichting. We verbinden de verschillende zones op een natuurlijke manier. Langs het wandelpad richting de bijenstal hebben we bijvoorbeeld een stuk grasland dat weelderig groeit, zodat het ruimte biedt voor vlinders en bijen. De weilanden willen we in de toekomst omheinen met struiken waarvan de dieren kunnen eten. Dit principe zien we ook terug in de permacultuurtuinen, waarvan we er twee hebben. De schaduw van de ene plant biedt het juiste klimaat voor de andere plant.

Natuur- en milieu educatie

Op de wijkboerderij willen we bewoners bewustmaken van alles wat de natuur en omgeving de mens te bieden heeft. Natuur- en milieu educatie is hier onderdeel van. Er zijn bijvoorbeeld diverse leskisten beschikbaar waarmee je op onderzoek kunt gaan in de natuur. In het wormenhotel kun je zien hoe gft-afval wordt omgezet in compost.

Wijkbewoners op de Schellerhoeve

De wijkboerderij verbindt natuur en mens. Bewoners kunnen meehelpen of zelf initiatieven ontplooien. Maandelijks koken vrijwilligers van de moestuin met producten van eigen land. Buurtbewoners kunnen dan aanschuiven. Verder zijn er een kindercafé, creatieve vrouweng De imker en de vrijwilligers van de permacultuurtuin houden geregeld informatiebijeenkomsten.

Samenwerkingen

Op De Schellerhoeve loopt een mooie mix van mensen rond.  Van dierverzorging tot reparaties op het terrein, van creatieve houtbewerking tot kinderopvang en van snuffelstages tot afstudeerprojecten. De Schellerhoeve is een afspiegeling van de maatschappij.’

Openingstijden

Dagelijks is de wijkboerderij vrij toegankelijk. De openingstijden zijn:

  • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur.