“Ik kwam erachter dat het juist heel krachtig is om hulp te vragen.”

Annelien Blom woont samen met haar man en haar twee kinderen in Aa-landen in Zwolle. Tijdens en na haar zwangerschap ging ze door een moeilijke periode. Ze kwam in een dal terecht, waar ze door haar autisme moeilijk uit kwam. Ze had eigenlijk iemand nodig die hielp haar gezin te ontlasten. Een medewerker van Travers Welzijn tipte Annelien het project Steunouders.

 

“We hebben lang op de wachtlijst gestaan”, vertelt Annelien. “Bianca, één van de contactpersonen van Steunouders, vond het belangrijk dat er echt een goede match was. Iemand die begrip heeft voor mijn autisme.” De match die uiteindelijk gemaakt werd, bleek een schot in de roos. De steunouder woonde ook nog eens om de hoek.

”Ik was heel blij toen er een match was gevonden, maar ik voelde me ook heel schuldig. Tijdens de intake moest ik zó huilen. Bianca vertelde dat het juist ook heel krachtig is om hulp te vragen.” De dochter van Annelien gaat vanaf dan een dagdeel in de week naar de steunouder. Annelien heeft dat dagdeel tijd voor zichzelf. Daarbij is het fijn voor Annelien en haar gezin om iemand hebben om op terug te kunnen vallen. Het gevoel dat ze een slechte moeder zou zijn, laat ze al snel vallen.

“De steunouder heeft mij altijd het gevoel gegeven dat ik het goed deed, maar dat ik alleen wat beter voor mezelf moest zorgen”, vertelt Annelien. Zelfs nu het traject na een jaar is afgelopen, ziet Annelien ‘haar’ steunouder nog iedere zondag als ze samen wandelen. “Ik ben heel dankbaar dat ik haar heb ontmoet en dat we zo op één lijn zitten. Als ik dit niet had gedaan, had het veel langer geduurd voordat ik uit die neerslachtigheid zou komen. Een steunouder is heel laagdrempelig, zonder dat je meteen veroordeeld wordt.”


Meer informatie:

steunouder@travers.nl
Bianca Samson
Mieke Koning