Bewoners op de Pierik dragen bij aan muurschildering Fresiaflat

Geïnspireerd door de grote muurschildering op de flat aan de Leliestraat dachten enkele wijkbewoners van de Pierik: “Dat kan bij ons in de buurt ook!” De flat aan de Fresiastraat is dit jaar gerenoveerd door SWZ. Buurman Harrie ging met woningcorporatie SWZ in gesprek en zij stonden open voor een voorstel.

Om het idee en de uitvoering niet op één paar schouders te laten liggen, is opbouwwerker Jan-Willem op zoek gegaan naar meerdere mensen die hierover mee willen denken, graag helpen organiseren en misschien zelfs wel mee willen ontwerpen of schilderen. Op de 450 brieven die de deur uit gingen, kwamen 93 reacties. Het overgrote deel van de buurtbewoners was enthousiast, er was slechts één afwijkende reactie: “Ik ben dol op kale muren.” Het draagvlak binnen de buurt is groot: meer dan honderd mensen vonden het een tof initiatief en een groot deel van deze mensen gaf aan te willen helpen. Met een wat kleinere club is er een ontwerpsessie geweest. Bewoners konden met het terugsturen van de oproepbrief hun voorkeuren voor het ontwerp aangeven en daar is rekening mee gehouden.

“Alles voor de onthulling werd geregeld door bewoners”

Onthullingsfeest

Tijdens het onthullingsfeest toonde de buurt haar betrokkenheid. Een kleine twintig mensen hielpen mee met het organiseren van de feestelijke onthulling en nog eens vijftien mensen hielpen met zaken als het bakken van een taart of het ontwerpen van de uitnodiging.

Het feest zelf was een groot succes: een opkomst van 85 mensen uit de wijk én een heleboel helpende handen met het organiseren van A tot Z: uitnodigingen rondbrengen, opbouwen, afbouwen, de koffie/thee bemannen, cake of burgers bakken, muziek op het podium en een openingspraatje. Allemaal door de buurt zelf!