Fakkelteit verbindt jongeren
Ricardo McDougal, rap-artiest
‘Niet het succes, maar de verbinding telt’
“Onze groep bestaat uit ruim dertig jongeren tussen pakweg 15 en 25 jaar, die zich aan elkaar verbinden met hun teksten en hun muziek. Creatief en veilig. Elke maandag- en woensdagavond van zes tot half tien bieden we hen een warme en veilige plek.
Rap is tekst op ritme. Dat gaat over alles wat ze meemaken, dat is niet niks. Hun leven is niet altijd makkelijk. Het gaat bijvoorbeeld over alleen zijn, over kwetsbaarheid, over pesten. Het is goed voor je eigenwaarde om dat te delen met anderen. Daar groei je van. Dat weet ik zelf maar al te goed. Ik rap al vanaf mijn twaalfde. Ik zie ze bij ons binnenkomen en na een tijdje staan ze zomaar met hun zelfgemaakte werk op het podium. Wat een ontwikkeling man, wat een creativiteit. Dat emotioneert me. Het is gewoon supermooi.
Als rapartiest wilde ik meer uit het leven halen, in de Fakkelteit kan ik mijn ervaring als rapper delen met deze jongeren. Het voelt voor ons als een soort van opleiding voor rappers. Toch gaat het niet om succes en hoe goed je bent. Het gaat om verbinding. Wat mijn collega’s en ik doen is goed, dat voel ik. De jongeren coachen, steunen en begeleiden ook elkaar. We geven hen de kans zich te uiten.
Zwolle leert ons kennen. Groepjes van ons treden geregeld op in de stad. We rappen op pleinen en in zalen, bij feesten en manifestaties. Laatst ontmoette ik een vrouw die een project voor daklozen wilde doen, iets met overnachten in kartonnen dozen. Ik zeg: kom het zelf vertellen. Bleek dat een paar jongeren uit onze groep zelf maanden in de daklozenopvang hadden gewoond. Dat gaan we koppelen aan rapteksten, rap muziek. Aan optredens. Weet je wat het is? The shit is real.”