Kindertalentenfluisteraar zorgt voor zelfwaardering bij kinderen

Tijdens een talentengesprek met Jamie (12) vertelde hij dat hij op school vaak als druk, storend en irritant wordt ervaren. In het gesprek kwamen we erachter dat één van zijn talenten ‘de ontrafelaar’ is! Hij is iemand die snel kan zien hoe een probleem in elkaar zit en het ook leuk vindt om dit op te lossen. Hij heeft een talent dat volledig tot zijn recht kan komen in een omgeving waarin hij wordt uitgedaagd in ingewikkelde vraagstukken of puzzels.

Jamie heeft door veel negatieve ervaringen op school een laag zelfbeeld ontwikkeld waardoor hij zichzelf soms ook als druk, storend en irritant ervaart. In het talentengesprek lag de focus op zijn talenten en hebben we zijn gedachten over hemzelf omgezet naar positieve gedachten. Jeugdwerker Tessa, die als ‘kindertalentenfluisteraar’ het talentgesprek met Jamie begeleidde, vertelt: “Naarmate het gesprek vorderde, veranderde zijn hele houding. Er kwam een sprankeling in zijn ogen, hij werd enthousiast, liet kleine woordjes van zelfwaardering vallen en vertelde naderhand vol trots aan iedereen hoe het gesprek was gegaan.”

Naast Jamie zijn er veel andere kinderen die een talentgesprek hebben gehad afgelopen jaar. Iedere keer weer zien we de sprankeling in de ogen van de kinderen, het enthousiasme, de trots en de opluchting ‘ik heb WEL talent’!

De kindertalentenfluisteraar

Elk kind dat geboren wordt, heeft bakken talent. Talent gaat niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit maar over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Kinderen zijn zich vaak niet bewust van hun talent, anderen kunnen hen helpen om zich bewust te worden van hun talent. Dat is precies wat een kindertalentenfluistaar doet.

Lees meer