Tineke drijvende kracht achter de vernieuwde waterspeelplek op wijkboerderij de Klooienberg
Iedere week werkt Tineke uit Holtenbroek in de moestuin op wijkboerderij de Klooienberg. Ook naast het schoffelen, zaadjes planten en andere klussen in de tuin, komt ze er met haar kleinkinderen. Zij spelen dan wel op de ‘waterplek’, die vooral uit stenen bestond. “Ik vond het zo kindonvriendelijk, als ze vallen kunnen ze zich lelijk bezeren.” Tineke sprak haar gevoel uit tegen Jos – zakelijk leider van de wijkaccommodaties bij Travers Welzijn – toen ze in de tuin aan het werk was. Jos liet haar weten dat als ze iets veranderd wil hebben, er een aanvraag uit de buurt moest komen. Dat liet Tineke zich geen twee keer zeggen. Nog dezelfde avond ging ze met een lijst langs de deuren, om handtekeningen in te zamelen om van de waterplek een kindvriendelijke waterplek te maken.
Binnen een avond had ze twee lijsten vol met handtekeningen en ook tijdens haar vrijwilligerswerk in de tuin sprak ze regelmatig bezoekers van de wijkboerderij aan met de vraag ook te tekenen voor het opknappen van de waterspeelplek. Toen er eenmaal voldoende handtekeningen waren gezet, is er een werkgroepje samengesteld met werknemers van de wijkboerderij en twee buurtbewoners. Samen bespraken ze hoe ze dit project aan wilden pakken: wat willen we precies, hoe pakken we dat aan en wie moeten we daarvoor benaderen? En, niet onbelangrijk: hoe regelen we subsidie? Die kwam er gelukkig, vanuit verschillende hoeken.
Tineke maakte een schets voor een ontwerp met uiteraard een waterpomp, gootjes en stapstenen. “De tekening hebben we aan verschillende partijen voorgelegd. Sicuro had heel leuke ideeën en een groot aanbod speeltoestellen (die aan allerlei veiligheidseisen moeten voldoen) en de offerte was haalbaar.”
Onderhoud door wijkbewoners
Eén van de voorwaardes van het toekennen van de subsidie was dat bewoners zorgen voor het onderhoud: het moet echt een plek van de wijk zijn, waar verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten waar kinderen kunnen spelen en ouders een praatje met elkaar kunnen maken aan één van de picknicktafels. Bezoekers van de wijkboerderij worden gevraagd of actief bij te dragen. “Het is eigenlijk ook niet zo heel veel werk. Er moet soms wat blad geharkt worden en als er bouten of moeren los zitten moeten deze aangedraaid worden. Dat kan je ook doen als je er toch bent, omdat jouw kind hier aan het spelen is. Maar het is wel belangrijk dat er een vaste groep mensen is die zich ook verantwoordelijk voelt.” Voor het bijhouden van het onderhoud komt een logboek in de boerderij te liggen. Tineke is enorm blij met de subsidies van gemeente Zwolle, het Hervormd Weeshuis, WDODelta, SWZ, Rotary Zwolle en Buurtbonus en de bijdrage vanuit Travers Welzijn. Anders had het echt niet gekund.”
Kinderen in contact met natuur
Tineke vindt het belangrijk dat kinderen de natuur in gaan: “Kinderen zitten al zoveel binnen, en het is sowieso heerlijk om lekker met water en zand te kliederen. Wat is er nou fijner om in de natuur te zijn, de dieren van de wijkboerderij te ontmoeten of in de tuin te kijken hoe groente groeit? Ik hou zelf erg van de natuur, en ik vind het fijn dat kinderen die in de stad wonen ook in contact kunnen komen met de natuur.” Het hele proces heeft al met al iets meer dan een jaar geduurd. Tineke is best trots dat het nu klaar is. “Ik vind het fijn dat het gelukt is, we hebben het met elkaar gedaan.”