Vrouwen uit Zwolle-Zuid koken de sterren van de hemel bij de Wereldkeuken

Het opbouwwerk in Zwolle-Zuid heeft veel aandacht voor vrouwen. Met name vrouwen uit verschillende culturen die niet zo goed kunnen meekomen. Opbouwwerkers Marion en Sandra vertellen: “Een regelmatig terugkerende vraag vanuit deze groep was ‘of we niet iets konden doen met koken en eten’. Er leefde ook de behoefte om meer ontmoetingsplekken te creëren. Eten verbindt: we zagen hierin een mooie kans om samen met bewoners te bouwen aan een project dat voorziet in beide behoeftes. In het voorjaar van 2023 zijn we gestart met het project “De Wereldkeuken”. De Wereldkeuken gaat over participatie, ontmoeting, verbinding, persoonlijke ontwikkeling, samenwerken binnen de wijk, maar vooral over trots mogen zijn op je talenten.”

Geroemd om kooktalent

Om een goede werkwijze te vinden, werkte de kerngroep van zes vrouwen nauw samen met de buurt- en opbouwwerkers in Zwolle-Zuid. Inmiddels hebben er twee edities van de Wereldkeuken plaatsgevonden. Bij iedere editie kookten de vrouwen van de Wereldkeuken gerechten uit hun cultuur. Bewoners, partners uit de wijk zoals Sociaal wijkteam, gemeente, woningcorporaties en politie werden uitgenodigd, waardoor op een laagdrempelige manier verbindingen werden gelegd. Door mee te doen met de Wereldkeuken, leerden ze samen te werken, leiding te geven en kennis te maken met elkaars cultuur. En omdat al dat lekkers dat ze maakten heel erg in de smaak viel, werden ze geroemd om hun talenten. Hun zelfvertrouwen is enorm gegroeid.

“Bij de wereldkeuken oefen ik met de Nederlandse taal”

Van bewonersetentjes tot cateringopdrachten

In 2023 heeft de Wereldkeuken 2 keer voor 65 bewoners bij Sportpark de Siggels een tweegangen maaltijd verzorgd. Beide keren een uitverkocht huis, we hebben zelfs bewoners moeten teleurstellen. Na de eerste Wereldkeuken ontstond direct de vraag van bewoners of er niet vaker gekookt kon worden en kregen we ook opdrachten voor catering extern. Zo heeft de Wereldkeuken de catering verzorgd tijdens het afscheid van Wim Bosch, bestuurder van Travers en tijdens een bijeenkomst tussen de gemeente en ‘Fietsen geeft Vrijheid’. Meerdere vragen voor catering of het houden van meer bijeenkomsten vanuit de Wereldkeuken hebben we moeten afhouden. Zo ook het aantal aanvragen van vrouwen die mee willen doen aan het project. De reden dat we de opschaling nu nog tegenhouden, is dat we willen werken aan een solide basis en van daaruit proberen met elkaar het project “De Wereldkeuken Zuid” duurzaam op te bouwen.