Je vindt ze bijna in iedere straat in de Zeeheldenbuurt: een steen met daarop een handje en de tekst ‘zwaai je mee?’. De Zwaaisteen begon als een idee van bewoner Corinne en is inmiddels een landelijk succes. 

De eerste Zwaaistenen worden vandaag ‘gelegd’; met verf wordt een handje op de stoep gemaakt. Een experiment, om te kijken of de Zwaaistenen aanslaan. Het idee is simpel: zie je een Zwaaisteen, dan zwaai je naar de bewoner waar de steen voor de deur ligt. Mevrouw Wil heeft de primeur: zij krijgt als eerste bewoner een handje die ze samen met wethouder Dogger op haar stoep verft.

Om 7.00 uur ’s ochtends wordt Corinne gebeld: de NOS wil graag een radio-interview afnemen. Kort daarna volgen de lokale media, het Jeugdjournaal, Hart van Nederland en RTV Oost.

Reuring in de wijk

“In het voorjaar van 2019 heb ik een onderzoek gedaan bij ouderen in opdracht van Wijkvereniging Wipstrikkwartier”, vertelt Corinne Tijsseling. Als actieve en betrokken bewoner van de Zeeheldenbuurt draagt ze graag haar steentje bij. “De ouderen vertelden dat een beetje reuring hen wel wat leek, zonder dat ze daar per se aan mee hoeven te doen. Voor de grap bedacht ik om zwaaivrijwilligers in te zetten. Samen met Marloes Markslag, opbouwwerker bij Travers Welzijn, heb ik dit idee verder uitgewerkt.”

En zo ontstond het idee voor de Zwaaisteen. “Zwaaien versterkt het thuisgevoel in een buurt”, legt Marloes uit. “Het is een klein gebaar, met een groot effect.” Als opbouwwerker zoekt Marloes samen met buurtbewoners naar mogelijkheden om de Zwolse buurten nog leuker, gezelliger en leefbaarder te maken. “De Zwaaisteen is daar een heel mooi voorbeeld van.”

Het afgelopen half jaar is er volop geëxperimenteerd, samen met bewoners. Marloes: “We hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het idee. Jong én oud, want zwaaien is voor iedereen!” Inmiddels is er een officiële Zwaaisteen. Geen verf meer op de stoep, maar een echte bedrukte tegel.

Zwaaisteen aanvragen

Woon jij in Zwolle en wil jij een Zwaaisteen voor jouw huis? Neem dan contact op met Marloes via m.markslag@travers.nl.

Ben je sociaal werker en wil jij aan de slag met de Zwaaisteen? Neem dan contact op met Corinne via https://corinnetijsseling.nl/zwaaienvooreenglimlach/.