Qult na twee edities al bekend in de ‘scene’

Na het lanceren van Blauwhaus in december 2022 plaatsten verschillende jongeren hun initiatief op dit online platform. Deze zijn via verschillende wegen opgepakt. Eén van de initiatieven die succesvol zijn opgepakt door jongeren en een Zwolse organisatie, is Qult: een queer-feest voor jongeren uit de LHBTIQ+-community.

foto: Stefan Lucassen

Jongeren uit de queer-community hadden behoefte aan meer activiteiten voor deze specifieke doelgroep. Hun behoefte werd besproken tijdens een ‘Jongeren over …’, die mede-georganiseerd werd door Blauwhaus. Tijdens de tweede bijeenkomst spraken jongeren van onder andere de Queer Collective Zwolle met betrokken organisaties over wat ze graag anders zouden zien en welke ideeën ze zelf hadden. Hedon haakte aan op het idee om een queer-feest te organiseren. Marketeer/PR-medewerker Nikita vertelt: “Hedon vindt het belangrijk dat de queer-community zich veilig voelt. Er moet een safe-space zijn. We merkten dat er in Zwolle gewoon heel erg weinig is voor deze doelgroep. We vinden het ook belangrijk dat we een publiek bereiken dat zich normaliter misschien niet zo thuis voelt in Hedon.

Qult bekend in queer-spaces

Vijftien jongeren kwamen samen en bespraken met één van de Hedon-programmeurs en Nikita de mogelijkheden. “Wij hebben vooral gekeken naar wat de jongeren wilden en hoe wij konden ondersteunen”, vertelt Nikita. “Als iemand een tof idee heeft, delen ze dat in de groepsapp. In die groep zitten ongeveer 24 jongeren. Samen denken we na over de programmering van het feest.” Na de eerste editie benaderde Poppodium Vera uit Groningen ons. Trixie Mattel – een heel bekende Amerikaanse drag queen – had een gaatje in haar programma en zocht een plek om op te treden. De mensen bij Vera wisten van Qult en verwezen haar door naar Hedon. Echt zo tof! Jammer genoeg werd onze vloer net gerenoveerd en kon het niet op dat moment plaats vinden.” In de Queer-spaces heeft Qult dus echt al bekendheid. “Dat had ik nog niet verwacht!”

Blauwhaus als ‘matcher’

Jongeren die naar Qult komen, vinden het een fijne plek vinden om gelijkgestemden te ontmoeten. “Ze willen eigenlijk wel dat het vaker is, maar onze programmering zit al vol. De jongeren die betrokken zijn, vinden het fijn dat ze invloed hebben. Nu staat Qult nog in de kleine zaal, in de toekomst willen we naar programmering in de grote zaal. Jongeren vinden het fijn dat ze invloed hebben, maar het is nog best lastig om ze voor langere tijd te betrekken. Blauwhaus heeft hier als ‘matcher’ een mooie rol.”