Vrijwilligerswerk op dierenweide brengt Sidney vrienden voor het leven

“In de horeca en bij de dieren,” antwoordt Sidney uit Stadshagen op de vraag wat hij het liefste doet. Sidney had een depressie, was zelfs suïcidaal en kwam amper de deur nog uit. Zelf boodschappen doen was een uitdaging. “Het voelde soms echt een wonder als het lukte om boodschappen te doen. Als je me vergelijkt met vorig jaar, zul je me echt niet herkennen.”

Onder de mensen zijn

Sidney kijkt niet fijn terug op de periode dat hij naar een psycholoog ging. “Ik had het gevoel dat ik niet vooruit kwam. Ik merkte toen dat ik echt mijn huis uit moest. Onder de mensen zijn en iets nuttigs doen.” Via het Sociaal wijkteam en Tiem werd hem een vrijwilligersplek aangeboden. Sidney kon uit verschillende opties kiezen, maar omdat hij zo van dieren houdt, koos hij voor de Dierenweide in Oost. Na een gesprek met opbouwwerker Marc en beheerder van de dierenweide René kon hij aan de slag. Op dit moment werkt Sidney vier volle dagen op de Dierenweide, waarvan drie in de horeca en één dag is hij flexibel inzetbaar. Hij zorgt dan voor de dieren of voert technische klussen uit.

Groeien op je eigen tempo

Het vrijwilligerswerk heeft hem veel gebracht: “Je komt de deur weer uit, je bent bezig, je hebt sociale contact en mensen om je heen die je steunen.” Begin dit jaar begon het weer wat te ‘broeien’ bij Sidney. “Ik zat erg in mijn hoofd. René nam mij toen apart en heeft een goed gesprek met me gevoerd. Even een schop onder mijn hol, dat had ik even nodig. René laat me groeien op mijn eigen tempo.”

“Ik heb hier zoveel meer gekregen”

Stappen naar een betaalde baan

Over de toekomst is hij duidelijk: hij wil weer een betaalde baan. Daar is hij nu dan ook stappen voor aan het zetten. “Dat had ik een jaar geleden echt niet gedacht.” Een beetje met een dubbel gevoel, want de Dierenweide is een bijzondere plek voor Sidney. “Ik hoop dat ik wel nog een dag in de week vrijwilligerswerk kan blijven doen hier. Ik kwam hier met als doel betaald werk te gaan vinden, maar ik heb zoveel meer gekregen. Ik heb weer wat zelfvertrouwen terug en ik ben wat kilo’s kwijt, dat is ook fijn,” lacht Sidney. “En ik heb echte vriendschappen opgebouwd, die mijn hele leven door kunnen gaan.”