Dochter én moeder gesteund door wekelijkse bezoeken van VVE-stagiaire Marit

Marit (21) is tweedejaars Social Work-student op Windesheim. Het afgelopen jaar liep ze haar stage bij het VVE-platform. Marit kreeg twee gezinnen toegewezen, waar ze een jaar lang één keer per week een middag naar toe ging. “Het allereerste gesprek vond ik superspannend. Je komt toch bij mensen achter de voordeur en ik had nul ervaring. Bij moeder Adiyam en dochter Heran (8 jaar) uit Israël voelde het meteen heel vertrouwd. Er was meteen een klik, ook met de moeder. Ik kwam natuurlijk om Heran te ondersteunen, maar ik merkte dat ik ook echt iets voor de moeder kon betekenen.”

Nederlandse taal

De hulpvraag vanuit school was dat Heran – ook buiten schooltijd – oefende met het spreken van de Nederlandse taal. “Ze had het nodig om contact te hebben met iemand die Nederlands spreekt, omdat ze met haar moeder Tigrina spreekt. En na schooltijd spreekt ze met haar vriendinnen ook vooral haar moedertaal.” Ookal sprak Heran al goed Nederlands, het was wel belangrijk dat ze er mee bleef oefenen.

Zorgen wegnemen

Ook Adiyam was erg blij met de komst van Marit. “Ze benoemde elke week wel twee keer dat ze het zo fijn vond dat ik langskwam. Ze zei op woensdag al tegen Heran: ‘Morgen komt Marit weer, gezellig!’ Ze stond elke donderdag in de keuken. De ene keer maakte ze popcorn, de andere keer een bord nasi met kip. Dat was echt haar uiting van dankbaarheid.” Naast de ondersteuning voor Heran kon ook Adiyam bij Marit terecht met brieven van bijvoorbeeld school. En ook na de verkiezingsuitslag in november kon Marit zorgen bij Adiyam en Heran wegnemen. Zij maakten zich erg zorgen toen ze zagen dat de PVV de grootste partij van Nederland was geworden. Marit had zich al op vragen voorbereid en zich ingelezen over hoe het politieke systeem in Nederland werkt. “De dag na de verkiezingsuitslag was ik bij ze en ik kon ze gelukkig geruststellen door uit te leggen dat Wilders de regels niet zomaar kan veranderen. Hij moet samenwerken met andere partijen. We hebben er lang met elkaar over gepraat. Ze waren echt gerustgesteld.”

“Mijn stage bij het VVE-Platform heeft mijn blik op de wereld verruimd” – Marit

Blik op de wereld verruimd

Marit heeft veel geleerd over andere culturen en religies. “Ik was niet zoveel gewend, in Genemuiden is eigenlijk alles hetzelfde. Ik heb er bewust voor gekozen iets heel anders op te zoeken. Ik ben mezelf wel tegenkomen, maar het heeft mijn blik op de wereld veranderd: er is zoveel meer! Al die verhalen van families die gevlucht zijn, het zijn best heftige verhalen. Ik heb gemerkt dat je het verschil kan maken. Doordat ik andere culturen en religies beter heb leren kennen heb ik geleerd dat iedereen elkaar kan accepteren ookal heb je een ander geloof.”