Audiotour Steek van Wal verbindt bewoners van de Zeeheldenbuurt

De audiotour ‘Steek van Wal’ is het afstudeerproject van Thomas Timo Bruinsma, die de opleiding Artist Educator in Theater and Media aan ArtEZ in Zwolle volgt. Samen met opbouwwerker Marloes, jongerenwerker Bart en fotograaf Leah gaat hij de wijk in om over thema’s te praten met bewoners van de Zeeheldenbuurt. Wie worden er gezien in de wijk en wie niet? Hoe wordt er naar de wijk gekeken en hoe gaan we met elkaar om? Aan de hand van deze gesprekken wordt er een groep bewoners samengesteld. Hun verhalen zullen te horen zijn in de audiowandeling. Door de verhalen van de buurt te delen hopen de makers dat bewoners inzicht krijgen in elkaars leven en de staat van de buurt. Voor de mensen die liever niet hun verhaal delen, maar wel onderdeel zouden willen zijn van het project zijn er ook andere manieren om mee te doen. Er wordt gespeeld en geacteerd in de wandeling. Naderhand wordt er samen gegeten en bespreken we wat we hebben ervaren tijdens de wandeling.

Vriendenboekjes

Tot 24 april gaan er verschillende vriendenboekjes door de wijk. Deze boekjes zijn bedoeld om de wijk te leren kennen. Deze ‘vriendenboekjes van de Zeeheldenbuurt’ zijn een eerste mogelijkheid om kennis te maken met team ‘Steek van wal’ en de buurt. De uitvoering van de wandeling is na de zomer.

Over de maker

Thomas-Timo Bruinsma is afstuderend aan de opleiding Artist-Educator in Theater and Media (voorheen Docent Theater) aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. In zijn werk is hij voornamelijk bezig met het verhaal van de ander. Misschien zelfs het verloren verhaal. Door middel van geluid en beeldtheater poogt hij mensen en verhalen, die anders niet in de spotlight zouden staan, op het podium te krijgen. Bruinsma: “Door naar elkaars verhalen te luisteren gaan we op een nieuwe manier naar elkaar kijken.” Ook het menselijke van theater fascineert hem. “Het is magisch hoe soms dagelijkse handelingen absurd lijken. Juist door het ‘echte’ van het dagelijks leven op het podium te brengen, zie je pas hoe vreemd of wonderlijk het is.” Thomas-Timo onderzoekt wat theater kan zijn buiten de schouwburg.”Door een theatrale audiowandeling in de wijk te maken, hoop ik andere makers te inspireren om eens te kijken wat er buiten die grote zaal gebeurt.”

;