Studenten hbo en mbo Zwolle werken samen in de praktijk

De beroepsopleidingen van Landstede, Deltion College, Windesheim en Hogeschool Viaa starten samen met Travers Welzijn en de sociale wijkteams in Zwolle een leeromgeving in de praktijk voor zowel mbo- als hbo-studenten. Het doel van de samenwerking is een leeromgeving vorm te geven, waarin studenten, docenten en professionals in de praktijk van en met elkaar leren.

“We zetten hiermee een volgende stap in het verbinden van onderwijs en praktijk. Docenten en studenten leren door hun theoretische kennis direct aan de praktijk te verbinden en professionals halen actuele kennis en kunde in huis om daarmee hun werkprocessen te kunnen verbeteren”, aldus Jeroen Zeeman, teamleider bij Landstede.

Winst

Volgens Christel Teekman, onderzoeker bij Hogeschool Viaa, is het mooie aan deze samenwerking dat deze ontwikkeling vanuit de praktijk komt. “De sociale wijkteams in Zwolle gaven aan dat zij graag zowel mbo- als hbo-studenten een plek willen geven in de praktijk. We zien dat daardoor lessen, projecten en onderwijsactiviteiten meer uitgevoerd kunnen worden binnen de wijk, op de locatie van de samenwerkingspartners. Op deze manier komt het onderwijs heel dicht bij de praktijk. Die samenwerking tussen praktijk en opleiding is winst voor studenten, docenten én voor de professionals in het werkveld.”, aldus Teekman.

Hybride leeromgeving

De onderwijsinstellingen juichen deze vorm van leren van harte toe. Een hybride leeromgeving heeft volgens de Zwolse opleiders een aantal belangrijke voordelen. Door studenten tijdens hun opleiding direct te verbinden aan levensechte praktijksituaties, landt de theoretische kennis beter. Daarnaast werkt het praktisch aan de slag gaan voor studenten motiverend en rust het hen toe voor de beroepspraktijk. Bovendien krijgen studenten vertrouwen in eigen kunnen, nemen ze eigen verantwoordelijkheid en verbeteren ze daarmee hun startpositie op de arbeidsmarkt. Volgens Liran, student van Windesheim, is het leren met een ‘echte’ opdrachtgever samen met professionals in de wijk een grote meerwaarde boven het leren in een klaslokaal.

Dieze

De pilot is inmiddels gestart in de wijk Diezerpoort in samenwerking met het sociaal wijkteam Oost en Travers Welzijn. De studenten, professionals en docenten van de Zwolse opleiders gaan tot eind juni samen aan de slag om te onderzoeken waar meiden (13-18 jaar) in de wijk behoefte aan hebben.

;