Tweede lichting Steunouders staat klaar om gezinnen te helpen

 

Zes Zwolse steunouders krijgen donderdag 19 mei hun certificaat. Zij hebben de training afgerond die nodig is om gezinnen te ontlasten. Het is de tweede lichting steunouders die is getraind. In het najaar vindt een nieuwe training plaats.

Ouders kunnen soms (tijdelijk) een steuntje in de rug gebruiken bij de verzorging en opvoeding van hun kind. ‘Steunouders’ bieden die hulp door het kind een of meer dagdelen per week op te vangen. Zo kan de ouder van het kind energie opdoen en/of andere zaken regelen.

ZwolleDoet! en Travers Welzijn voeren in Zwolle het project Steunouder samen uit, met financiering van de gemeente Zwolle.

De kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 18 jaar en komen uit kwetsbare gezinnen die geen beroep kunnen doen op een eigen netwerk. Steunouders zijn voor deze kinderen een soort ‘tante of oom’, ‘oma of opa’ bij wie het kind terecht kan. De inzet bedraagt een of meer dagdelen per week. Het kind blijft bij de ouder wonen en de ouder behoudt de regie over de opvoeding. Op die manier voorkomt steunouderschap de inzet van (zwaardere) hulpverlening

Steunouders zijn getraind en worden begeleid door ZwolleDoet! en Travers Welzijn. Wie steunouder wil worden, volgt (kosteloos) een tweedelige training. Eenmaal getraind en gekoppeld aan een kind, staat een steunouder er niet alleen voor; met regelmaat zijn er intervisiebijeenkomsten met andere steunouders.

Steunouder worden
Er is veel vraag naar Steunouders. Wilt u als vrijwilliger worden ingezet als steunouder? In het najaar is er weer een training. Deze biedt plaats aan maximaal 12 deelnemers. Meld je aan via: Travers Welzijn, Bianca Pasman (b.pasman@travers.nl, 06 33 15 38 67) of ZwolleDoet!, Monic Diks (m.diks@zwolledoet.nl, 038 422 52 00).

;