Activiteiten van Rijke Schooldag nu ook op het voortgezet onderwijs

Vanaf 8 januari kunnen leerlingen van de Capellen Campus in Holtenbroek ook meedoen aan de activiteiten die vanuit het project Rijke Schooldag worden georganiseerd. Onder het motto ‘Let’s go’ was dinsdag 12 december de ludieke aftrap van het workshopaanbod.

In de hal van de Van der Capellen Scholengemeenschap stonden verschillende podia waarop workshopleiders hun aanbod presenteerden. Acrobaten leidden de leerlingen ernaartoe. “Het doel van de aftrap was leerlingen een indruk te geven van wat ze kunnen kiezen”, zegt Ilone Wieringa, Rijke Schooldag-coördinator. Het motto ‘Let’s go’ is gekozen om leerlingen te activeren mee te doen.

Bright science, edelsmeden en inloopuren

De activiteiten beginnen in de week van 8 januari. Leerlingen kunnen kiezen uit onder andere koken, edelsmeden, zaalvoetbal, gamen, bright science, produceren van een song en graffiti spuiten. “We hebben op alle dagen activiteiten zodat elke leerling mee kan doen”, aldus Ilone.

Daarnaast zijn er inloopuren. Van maandag t/m donderdag kunnen leerlingen ’s middags van studenten van Hogeschool Windesheim en docenten bijles krijgen, hun vragen stellen of rustig aan de slag met hun huiswerk. De inloopuren zijn voor alle leerlingen van de onderwijsroutes 10-14, Mens& en & Jij en de bovenbouwleerlingen van Van der Capellen Scholengemeenschap, al zijn onderbouwleerlingen ook welkom.

“Dat Capellen Campus al deze activiteiten aanbiedt, is omdat we willen dat leerlingen extra begeleiding kunnen krijgen en dat ze andere vaardigheden opdoen”, zegt Ilone. “Zo leren ze tijdens de workshops medeleerlingen kennen met dezelfde interesses. Hierdoor kunnen ze hun kennis verdiepen, hun talenten ontdekken en zich zo persoonlijk ontwikkelen.”

Over Rijke Schooldag

Rijke Schooldag is een landelijk project van de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs dat vorig schooljaar is gestart en in ieder geval drie jaar duurt. Doel is om de initiatieven die er in de wijk en op scholen zijn rondom het aanbieden van leuke en uitdagende activiteiten na schooltijd verder te ontwikkelen. De mascotte van Rijke Schooldag is Abby D.

Er doen twaalf scholen mee in meerdere Zwolse wijken. Naast de eerdergenoemde scholen zijn dat SBO Facet, cbs Het Carillon, obs De Springplank, obs de Toonladder, obs De Oosterenk, IKC De Wieden, cbs Het Stroomdal, basisschool De Wilgenburg, Al Almana, de Capellen Campus, de Internationale Schakelklas (StartCollege) en Thorbecke vmbo-PrO (praktijkonderwijs).

De organisaties die erbij betrokken zijn en/of activiteiten organiseren naast Travers Welzijn, zijn: SportService Zwolle, Stadkamer en een aantal kinderopvangorganisaties (Breed, Doomijn, Prokino en Partou). Meedoen aan de activiteiten is gratis.

;