Samenwerking Travers Welzijn en Bijenteeltvereniging

Door Bea Mol

Op wijkboerderij de Schellerhoeve wonen veel soorten dieren, van geiten en paarden tot kippen en konijnen. De dieren aan wie je niet zo snel denkt zijn klein, maar ze zijn ook het talrijkst: bijen. In de bijenkasten die in de pluktuin bij de boerderij staan, wonen ‘s zomers soms wel 50.000 dieren. Van zonsopgang tot zonsondergang zijn ze druk in de weer. Ieder heeft zijn eigen taak: een groot deel werkt in de korf, anderen zoeken in een gebied tot wel vijfentwintig vierkante kilometer naar stuifmeel en nectar. Voor mens, dier en plant zijn bijen onmisbaar: ze bestuiven de gewassen en zorgen ervoor dat er appels aan de bomen groeien en dat we kunnen genieten van bloemen in de prachtigste kleuren. Daarnaast produceren ze ook nog heerlijke honing.

Imkers van de bijenvereniging Zwolle beheren de korven bij de Schellerhoeve en oogsten de honing.

De samenwerking tussen de wijkboerderij van Travers en de bijenteeltvereniging wordt nog intensiever. De vereniging krijgt namelijk een eigen plek op de hoeve. In deze ruimte zullen cursussen en workshops gegeven worden, er kan honing worden gekocht en de wijkbewoners kunnen er informatie krijgen over bijen. Op 29 november heeft de voorzitter van de bijenvereniging Sander Uiterwijk daarvoor een gebruikersovereenkomst met Travers getekend. ‘We zijn erg blij met dit contract’, zegt Uiterwijk, ‘het geeft ons veel mogelijkheden, zoals het opzetten van een imkercafé en het organiseren van activiteiten als honing slingeren en kaarsen trekken.’

De vereniging zet zich niet alleen in voor imkers, maar ook voor de wilde bij en de hommel. Ook zij zijn belangrijke bestuivers van gewassen en hun aantal neemt de laatste jaren door onbekende oorzaken af. Bewoners die hun tuin bij-vriendelijker willen maken of andere vragen hebben over bijen kunnen vanaf dit voorjaar terecht bij de bijenvereniging in de Schellerhoeve. Dan worden ook de bijen weer actief. Nu houdt de koningin samen met een klein aantal helpers een winterslaap in de bijenkorf.

;