Buurtbemiddelaar Henk Lobers ontvangt Koninklijke onderscheiding tijdens jubileumbijeenkomst 25-jaar Buurtbemiddeling

Burenconflicten kunnen erg ingrijpend zijn; het komt letterlijk erg dichtbij en raakt jouw veilige omgeving. Buurtbemiddeling is een effectieve vorm voor het oplossen van conflicten. In zo’n 70% van alle aanmeldingen wordt de overlast op een goede manier opgelost. Travers Welzijn startte in 1996 met buurtbemiddeling en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Op donderdagmiddag 9 september kwamen actieve buurtbemiddelaars en samenwerkingspartijen samen in Hedon, om het jubileum van Buurtbemiddeling met elkaar te vieren.

Om half vier was de zaal gevuld en werden bezoekers welkom geheten door coördinator Buurtbemiddeling Marianne Grooten en Elske Heinen, manager bij Travers Welzijn, vervolgd door een presentatie over de historie van Buurtbemiddeling door Dr. Frank Inklaar van de Open Universiteit. Dr. Imke Smulders, onderzoeker aan de Avans Hogeschool, vertelde over het onderzoek dat zij en Prof. Dr. Emile Kolthoff deden naar de impact en de werking van buurtbemiddeling.

De presentaties werden afgewisseld door optredens van de Fakkelteit en Andere Koek, die hun repertoire speciaal aanpasten aan het thema. Het hoogtepunt van de middag was de Koninklijke onderscheiding die buurtbemiddelaar Henk Lobers aangeboden kreeg van burgemeester Peter Snijders. Henk is al vanaf de start in 1996 betrokken bij buurtbemiddeling in Zwolle en viert nu dus ook zijn 25-jarig jubileum als buurtbemiddelaar. Daarnaast is hij al bijna veertig jaar actief als vrijwilliger bij het COC en WijZ Welzijn. Henk kreeg de onderscheiding opgespeld door zijn tweelingzus Jennie. Peter Snijders sprak Henk lovende woorden toe: “In de afgelopen 25 jaar heb je talloze mensen begeleid. Je bent een vraagbaak en een boegbeeld voor andere gemeenten. Mede dankzij jouw inzet lukt het vrijwel in iedere gemeente in Nederland om Buurtbemiddeling uit te rollen. Vanuit het gemeentebestuur zijn we je erg dankbaar voor alle verdiensten om deze stad leefbaar en gezellig te houden.” Naast de erkenning van Henk Lobers, sprak burgemeester Snijders lovende woorden voor alle buurtbemiddelaars. “Ik hoor dagelijks dat mensen met veel plezier in Zwolle wonen, en dat is mede dankzij de inzet van buurtbemiddelaars.”

Alle oud-buurtbemiddelaars, ander betrokkenen en mensen die niet aanwezig konden zijn, konden de bijeenkomst via een livestream op YouTube volgen.

;