Nu Niet Zwanger vergroot bewustwording als het gaat om kinderwens

Nu Niet Zwanger ondersteunt bewoners bij het maken van bewuste keuzes als het gaat over hun kinderwens. Dat gebeurt onder meer door bewoners te informeren over de verschillende anticonceptiemiddelen en hun werking, door ze te laten zien. Bewoners gaan op deze manier bewuster nadenken over welke anticonceptie het meest passend is en of er wel of geen kinderwens is.

Logo Nu Niet Zwanger

Pilot in stadsdeel Noord
Contactmedewerker Taal & Gezin Kibar en gezonde leefstijlcoach Esther, beide werkzaam in stadsdeel Noord (Holtenbroek en Aa-landen), komen in hun werk regelmatig mensen tegen die vragen hebben over vruchtbaarheid, anticonceptie en het wel of niet hebben van een kinderwens. Kibar en Esther waren hierover in gesprek met verschillende partijen in de wijk, zoals de verloskundige, de huisarts en het consultatiebureau en sloten zo aan bij het programma Nu Niet Zwanger. “We denken dat we vanuit onze rol kunnen bijdragen aan de toegankelijkheid van het project, omdat wij veel in aanraking komen met meisjes en vrouwen met vragen over dit thema. Met het programma ‘Nu Niet Zwanger’ kunnen wij hen op een laagdrempelige manier informeren en zo bijdragen aan bewustwording.”

 

“We willen taboes doorbreken en door het eerlijke gesprek aan te gaan.”

 

Bewust nadenken over kinderwens
Zo’n gesprek gaat niet over anticonceptie. “We starten met drie vragen,” legt Esther uit. “Heb je een kinderwens en hoe zou het voor je zijn als je op dit moment een kindje zou krijgen? Het geeft de vrouw de mogelijkheid om echt even stil te staan bij deze vraag. Daarna vragen we of ze seksueel actief is, gevolgd door de vraag of ze gebruik maakt van anticonceptie. Die vraag komt dus pas nadat de vrouw heeft nagedacht over of ze wel of geen kinderwens heeft. Als je vanuit deze volgorde bevraagt gaan vrouwen bewuster nadenken.” Ze krijgen regelmatig reacties van vrouwen dat ze niet weten wat ze kunnen gebruiken aan anticonceptie. Daarbij komt ook dat de vrouw bijvoorbeeld wel een kindje wil, maar de partner niet – of andersom. Kibar vult aan: “Of er is te weinig bekend. Soms denken partners dat als je iets gebruikt en later wel een kindje wil, dat het voor altijd is. Als je uitlegt hoe dat werkt, helpt dat ook. Ook bij de betrokken mannen.”

*Nu Niet Zwanger is onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start dat is gericht op de eerste duizend dagen van een kind. Deze fase vóór, tijdens en na de geboorte is bepalend voor de latere gezondheid van het kind.

;