Staatssecretaris VWS Maarten van Ooijen rapt samen met jongeren van De Fakkelteit over wat jongeren bezighoudt

Maarten van Ooijen, de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wil jongeren in Nederland beter leren kennen. Wat houdt jongeren bezig? Wat beweegt ze? Hij kwam op zaterdagochtend 12 februari samen met wethouder Jeugd van de gemeente Zwolle Michiel van Willigen en Ruben van de Belt, lijsttrekker van de ChristenUnie in Zwolle naar De Fakkelteit om daar met jongeren in gesprek te gaan.

Door te rappen, te dansen en via een spoken word lieten de jongeren van De Fakkelteit op een manier die bij hen past zien hoe het met ze gaat en hoe het is om in deze tijd jong te zijn en hoe hun deelname aan De Fakkelteit en Social Dance verlichting brengt. Na de optredens bespraken de staatssecretaris en de jongeren – net als tijdens een ‘echte’ Fakkelteitavond – een thema: talentontwikkeling. “Het gesprek over meer focus op talentontwikkeling is nu geopend. Hopelijk zorgt het ervoor dat er in de toekomst meer gelegenheid komt voor jongeren om hun talenten daadwerkelijk te ontwikkelen”, Edgar Hersevoort, één van de deelnemende jongeren van De Fakkelteit en bedacht het thema van dit werkbezoek.

Jongeren en staatssecretaris schrijven samen rap

Net als tijdens de Fakkelteit-avonden werd de input verwerkt in een zelfgeschreven rap. Staatssecretaris van Ooijen kreeg zelf vier regels toebedeeld om te schrijven. Hij werd hierbij begeleid door de jongeren van de Fakkelteit. Eén van de zinnen uit de rap is: “Met medeleven, de horizon verbreden”, waarmee gezegd wordt dat het belangrijk is jongeren te zien en te hun talent te erkennen zodat ook zij kunnen investeren in hun ontwikkeling. De staatssecretaris ging er helemaal voor, toen de rap ook daadwerkelijk op het podium van Beatbox gepresenteerd werd.

Staatssecretaris Van Ooijen genoot tijdens het werkbezoek: “Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat jongeren zich hier echt kunnen uiten, laten zien waar ze mee zitten. Door te rappen maken ze dat kenbaar en doen ze ook duidelijk beroep op mensen om hen heen én op de overheid. Ik vond het heel waardevol om bij De Fakkelteit te zijn.”

Gezamenlijk statement

Door samen op deze laagdrempelige en creatieve manier met elkaar in gesprek te gaan, leerden de staatssecretaris en wethouder de jongeren beter kennen door samen te beleven wat deze jongeren bezig en op de been houdt. De uitkomsten van het themagesprek werd in een gezamenlijk statement opgeschreven en ondertekend door alle aanwezigen.

“De Fakkelteit is uniek. Jongeren hebben talent en kunnen dat uiten. Hoe bijzonder dat rap en dans kunnen zeggen wat met spreken niet lukt,” vertelt een betrokken wethouder Jeugd Michiel van Willigen. De interesse en het enthousiasme vanuit de staatssecretaris en de lokale politiek worden erg gewaardeerd door de jongeren van De Fakkelteit. Jongeren in Zwolle ervaren soms een kloof tussen politiek en henzelf. Het werkbezoek is, net als de Raadsafari, een mooie brug tussen jongeren en politiek.

;