Wijkboerderij De Eemhoeve breidt uit en vernieuwt

De komende maanden vinden nieuwbouw en renovatie plaats op wijkboerderij De Eemhoeve in de Zwolse wijk Aa-landen. In zijn nieuwe jasje biedt deze wijkboerderij van Travers Welzijn straks meer ruimte voor groepsactiviteiten en krijgt het een bescheiden boerderijwinkel en lunchfunctie. Op deze manier wordt de verbindende functie van de wijkboerderij versterkt.

Begin juni starten  de nieuwbouw en renovatie. Het hoofdgebouw en de stal worden gerenoveerd. De huidige schuur wordt vervangen door een nieuw gebouw. Dit wordt een combinatie tussen een activiteitenruimte, kantoor, werkplaats en een werktuigenberging. De ezel- en kippenstal wordt vervangen door een nieuwe stal. De planning is dat de vernieuwde wijkboerderij in de zomer van 2016 wordt opgeleverd. Ondertussen blijven de huidige activiteiten gewoon doorgaan en is bezoek welkom.

Meer mogelijkheden
Aanleiding voor de verbouwing is dat de boerderij zo’n 30 jaar oud is en het tijd is voor een opknapbeurt. “In de nieuwe vorm hebben we meer mogelijkheden op onze boerderij”, zegt boerderijcoördinator Francine Taat. “Organisaties kunnen in de nieuwe activiteitenruimte komen vergaderen of bijvoorbeeld bijeenkomsten en activiteiten organiseren. We beginnen ook een winkeltje met producten van onze boerderij: groenten, fruit, honing en jam.”
In de nieuwe opzet kan ook worden samengewerkt met andere partijen, zoals InteraktContour, de organisatie voor mensen met hersenletsel of lichamelijke beperkingen. “In het winkeltje kunnen handgemaakte artikelen worden verkocht die zij tijdens activiteiten maken, zoals decoratie-artikelen. Ook wordt gekeken of zij een paar keer per week tijdens de lunch soep of broodjes kunnen verzorgen. Voor bezoekers van de boerderij, maar ook als ‘take away’. Zo krijgt de boerderij een centrale functie voor de wijk.”

Meedenken over buitenterrein
Na de gebouwen wordt het buitenterrein van De Eemhoeve aangepakt. “Dat traject pakken we samen met buurtbewoners en andere organisaties aan. Wie mee wil denken, is meer dan welkom”, roept Taat op. “We willen onder meer natuurlijk spelen mogelijk maken, met boomstammen en water en dergelijke. De klassieke speeltuin verdwijnt, daar komt ontdekken, klauteren en klimmen in de natuur voor in de plaats. Dat levert ook een mooie ruimte op voor het ervaringsgericht werken van scholen en organisaties voor natuur -en milieueducatie (NME). Ook individuele kinderen kunnen op de Eemhoeve NME-activiteiten volgen.” Het huidige buitenterrein heeft onder meer een akker, weilanden, bijenkasten en een hondenspeelweide.

Volg de vernieuwing
De werkzaamheden van de nieuwbouw/renovatie zijn te volgen via de Facebookpagina ‘Wijkboerderij de Eemhoeve Zwolle’. Wijkbewoners, basisscholen, kinderdagverblijven en andere geïnteresseerden zijn bovendien van harte welkom om ter plekke een kijkje te nemen bij de werkzaamheden.

Samenwerking
Travers Welzijn werkt op wijkboerderij De Eemhoeve samen met: Frion, wijkbeheer gemeente, wijkvereniging Aa-landen, Driezorg/Rivierenhof, GGD (Ik Lekker Fit), Stadkamer Zwolle, Bijenteeltvereniging Zwolle, Avifauna Zwolle, basisscholen en brede scholen  Aa-landen, Holtenbroek, Doomijn, Allio kinderopvang, Kinderopvang de 7 dwergen, VSO de Boog, AOC De Groene Welle, Hogeschool Windesheim, Deltion College, Landstede, Natuur Milieu Overijssel, Groene Loper, Milieuraad, Deelname netwerk communicatie duurzame ontwikkeling, Tactus verslavingszorg, stichting 4 PK. InteraktContour, Wijz.

;