Buurt- of burenbemiddeling, je raakt er niet snel over uitgepraat

Samen met een aantal vrijwillige buurtbemiddelaars, ontving Marianne Grooten – coördinator Buurtbemiddeling Zwolle – woensdagmiddag Els Bruyndonckx van Burenbemiddeling Antwerpen. Zij kwam naar Zwolle om in gesprek te gaan over de Zwolse aanpak. “Het stond al even op de bucketlist om op werkbezoek naar Zwolle te komen,” aldus Els. Het werd een levendig en aangenaam gesprek, met veel herkenning én verrassende inzichten.

Els Bruyndonckx is hoofd van de burenbemiddelingsdienst van de stad Antwerpen en zij is actief in het Netwerk Burenbemiddeling Vlaanderen, een groep coördinatoren van burenbemiddelingsdiensten over heel Vlaanderen. Buurtbemiddeling Zwolle heeft model gestaan voor burenbemiddeling in Vlaanderen. Beide hebben dan ook veel overeenkomsten in hun werkwijze en het soort burenproblemen waar vrijwillige buurtbemiddelaars zich voor inzetten. Verschillen zijn er ook. Zo blijken de buurtbemiddelaars in Zwolle veel meer zelf te regelen, zoals een zaaltje huren bij een wijkcentrum voor een bemiddelingsgesprek. In Antwerpen heeft burenbemiddeling – naast 28 vrijwillige buurtbemiddelaars – ook een aantal betaalde fulltime-medewerkers in dienst. Daardoor kunnen in Antwerpen veel meer zaken worden opgepakt. Ook zijn de lijntjes naar andere afdelingen binnen de Stad Antwerpen kort (vergelijkbaar met onze gemeente). Dat heeft veel voordelen. Als de burenbemiddeling niet kan helpen, brengen zij de mensen direct in contact met degene die dat wel kan. Ook kunnen burenbemiddelaars in Antwerpen kosteloos gebruikmaken van tolken. Dit zou in Zwolle ook een goed idee zijn.

Het Zwolse initiatief voor de website problemenmetjeburen.nl en de campagne datismakkelijkpraten.nl bleken mooie voorbeelden voor burenbemiddeling Vlaanderen. ‘Dit is precies wat we zoeken. Ik heb onlangs nog de eerste drie tips uitgelegd in een presentatie’, reageerde Els enthousiast. De uitwisseling van ervaringen en tips zorgden bij zowel Buurtbemiddeling Zwolle als Burenbemiddeling Antwerpen voor nieuwe ideeën voor het oppakken van problemen tussen buren.

;