Wijkboerderij De Klooienberg

De Klooienberg is een eeuwenoude boerderij, die idyllisch op de dijk aan het Zwarte Water ligt. De Klooienberg heeft tegenwoordig een functie als wijkboerderij met tal van activiteiten voor de wijkbewoners. Het is een avontuurlijke speelplek voor kinderen en er zijn weiden met diverse dieren. Er zijn stadstuinen waarop een groot assortiment aan groenten en bloemen wordt verbouwd. De Klooienberg is een project van Travers Welzijn. In het hoofdgebouw zijn een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang gevestigd van Doomijn, de kinderopvangorganisatie van Travers.

Vrijwilligers maken het mogelijk

De wijkboerderij ligt op een prachtlocatie. Een deel van de weilanden ligt in de uiterwaarden. Er is een spannend vlonderpad dat door het riet en de weilanden loopt. Het erf, de akker en de stallen liggen aan de binnenzijde van de dijk.
Het werk op de wijkboerderij wordt uitgevoerd in samenwerking met een aantal organisaties en wijkbewoners. Er is een actieve club vrijwilligers, die openstaat voor nieuwkomers.

Op onze wijkboerderij is er plek voor iedereen die actief wil zijn in een groene omgeving. De meeste bezoekers, vrijwilligers en andere betrokkenen komen hier om een werk- of dagritme te krijgen, hun talenten te ontwikkelen of vanwege de sociale contacten. Het RIBW gebruikt onze faciliteiten twee dagen in de week. Hun doelgroep werkt samen met onze vrijwilligers, als één team.
Iedereen neemt elkaar zoals ‘ie is. We respecteren elkaars talenten en beperkingen. ‘Wat’ iemand heeft, maakt niet uit, wel hoe we ermee omgaan. Die insteek inspireert iedereen die hier komt. Laatst was er een vrijwilliger ziek. Een ander belde hem op, of ‘ie nog wel eten in huis had? En toen hier twee vluchtelingen vrijwilligerswerk deden, ging iemand die hier al langer rondloopt, hen helpen boodschappen doen. Allerlei groepen integreren hier dus.
Wijkbewoners uit Holtenbroek maken plannen om de wijkboerderij bij de buurt te betrekken en voeren die ook uit. Ze hebben bijvoorbeeld een hondenspeelweide ontwikkeld, samen met gemeente Zwolle. Het mooie is dat mensen die elkaar eerder niet kenden, via zo’n project met elkaar in gesprek komen.
Verder werken we aan meer verbinding tussen de wijk en het Zwarte Water, de rivier waar de boerderij aan ligt. Wat we al hebben gerealiseerd, is dat de poel in de uiterwaarden is uitgegraven en weer in verbinding met het Zwarte Water staat. En precies tussen de boerderij en de woonwijk in, zijn door de gemeente fruitbomen gepland, waar wijkbewoners fruit kunnen plukken.

Openingstijden

Dagelijks is de wijkboerderij vrij toegankelijk. De openingstijden zijn:

  • Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur
  • Zaterdag en zondag tijdens het voeren rond 10.30 uur