In het groen van de Zwolse wijkboerderijen is er plek voor iedereen: ‘natuurlijk samen’ . Of je nu kinderen wilt leren over de natuur, groene initiatieven wilt ontplooien, activiteiten wilt organiseren, gebruik wil maken van een ruimte, wilt ontspannen met de dieren of in een van de moes- of bloementuinen wil tuinieren, het kan allemaal op de wijkboerderijen.

We hebben drie wijkboerderijen in Zwolle: De Eemhoeve in de Aa-landen, De Klooienberg in Holtenbroek en De Schellerhoeve in Zwolle-Zuid. Op de boerderijen zijn er dieren zoals geiten, schapen, paarden, ezels, varkens, kippen, cavia’s en konijnen aanwezig. Zijn er moestuinen, permatuinen, pluktuinen en weides. In de boerderijen zijn activiteitenruimtes en ook op de erven is er ruimte genoeg om samen te komen.

Groen van betekenis
We werken samen met vrijwilligers, scholen, bedrijven en organisaties en buurtbewoners om op de wijkboerderijen precies datgene te realiseren waaraan de wijk behoefte heeft. We noemen het dan ook ‘groen van betekenis’, omdat het gedragen wordt door vele mensen en partijen die zich bezighouden met recreatie, natuureducatie en (persoonlijke) ontwikkeling. Met de wijkboerderijen willen we een bijdrage leveren aan een sociale en duurzame samenleving: hier is tijd voor elkaar, aandacht voor de leefomgeving en kennis van natuur en milieu.

Organisaties als Doomijn kinderopvang, de collega’s uit de wijkteams waaronder jeugdwerkers, jongerenwerkers, buurtwerkers en initiatieven als Oer is Stoer en het Kindercafé bieden op de terrein van de wijkboerderijen leerzame en leuke activiteiten voor kinderen. Participatiebedrijven als RIBW en Frion begeleiden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tijdens het voeren van de dieren en groene klussen op de erven. Maar ook wijkbewoners/Vrijwilligers verzorgen de dieren en onderhouden perma-, bloemen- en moestuinen. Dieren- en natuurverenigingen zoals Avifauna Zwolle en Bijenteeltvereniging Zwolle e.o. geven dieren de ruimte en leren belangstellenden over de natuur. En ten slotte geven scholen zoals Zone College en Deltion College praktijklessen in het groen.

Meer weten over dierenwelzijn in Zwolle? Klik dan hier.